Ebben a tíz városban van a legjobb dolguk a bringásoknak

Aligha kell manapság kampányolni a kerékpározás mellett, aminek előnyei nemcsak ránk, hanem a környezetünkre nézve is pozitívak. Felszabadító érzés a zöldben, az országúton, a tengerparton, vagy akár egy városban tekerve érezni a menetszelet – egy friss elemzésből pedig kiderül, mely városokban a legjobb most biciklisnek lenni.

A Luko biztosítótársaság a világ kilencven városát vizsgálta meg, majd hat fő paraméter alapján rangsorolta azokat. Ezek pedig: a kerékpárhasználók aránya, az időjárási viszonyok, a bűnözés és a biztonság, az infrastruktúra, a kerékpármegosztási lehetőségek és olyan különleges események, mint például az "autómentes napok". Az eredményt aztán egy 0-tól 100-ig terjedő skálán határozták meg, melyen minél magasabb pontszámot kapott egy város, annál kerékpárosbarátabbnak számít.

A lista élén  európai városok végeztek, ami

elsősorban annak köszönhető, hogy alaposan el vannak látva minőségi kerékpárutakkal és a megfelelő időjárási körülményeknek hála magas a "kerékpározható" napok száma.

Az Egyesült Államokból viszont egyetlen egy város sem került be a top 10-be, de még a top 20-ba sem – a legjobbjuk San Francisco lett az összesített 39. helyezésével.

Íme, a legjobb tíz!

10. Hannover, Németország

Az Alsó-Szászországban található város bővelkedik csodálatos parkokban, vagyis mi mással lehetne jól megnézni azokat, mint kerékpárral?!

Hannover a minőségi infrastruktúrának és a kerékpározást népszerűsítő rendezvényeknek, köztük a "no car day"-nek köszönhetően került az idei rangsor élmezőnyébe.

9. Bréma, Németország

Egy másik népszerű város Németországban a kerékpározás szerelmeseinek körében, mivel nagyon sík a terep, illetve kerékpárutak tucatjai szelik át, és kötik össze más közeli városokkal.

Bréma az első olyan németországi város, ahol egy egész "kerékpáros zónát" alakítottak ki. Neustadt kerületben 30 km/óra sebességkorlátozás van érvényben, a kerékpárok elsőbbséget élveznek, plusz megengedett az egymás mellett tekerés is.

8. Bern, Svájc

A svájci főváros sokat fektetett a minőségi kerékpáros infrastruktúrába, különösen magas pontszámot ért el a kerékpármegosztás terén, és rendszeresen szervez "autómentes napokat". A városban a kerékpárosok-balesetekből következő halálozási arány is nagyon alacsony.

7. Hangcsou, Kína

Egy váratlan megjelenés a top 10-ben: a kínai város az egyetlen nem európai a rangsor első felében.

A lakosság körében harminc százalék a biciklisek aránya, plusz Hangcsou a kerékpármegosztás terén a legtöbb riválisánál magasabb pontszámot ért el.

6. Malmö, Svédország

Malmöben is biztonságosan tekerhetnek a bringások, köszönhetően a minőségi infrastruktúrának és a kerékpározást népszerűsítő rendszeres rendezvényeknek.

5. Amszterdam, Hollandia

Biztosan vannak, akik a holland nagyvárost tippelték az első helyre, ami miatt ez nem történt meg, az a balesetbiztonság terén begyűjtött alacsony pontszáma.

Amszterdamban százezer kerékpárosra több mint ezer baleset jut – csak érzékeltetésképp, ez majdnem ötször több, mint Koppenhágában.

4. Koppenhága, Dánia

A dán főváros nemcsak a kerékpárosok számára biztonságosabb, hanem maguknak a kerékpároknak is, köszönhetően az alacsony lopási aránynak és az "autómentes napoknak".

A város sokat fektet a kerékpáros infrastruktúrába, és a legtöbb lakos, aki bringával közlekedik, a hosszú és kemény dán tél idején is így tesz.

3. Antwerpen, Belgium

A belga kikötőváros nem rendelkezik dedikált kerékpárutakkal, de a stabil kerékpármegosztó rendszer és az "autómentes vasárnap" jellegű rendezvények abszolút biciklisbaráttá tették.

2. Münster, Németország

A német városban annak ellenére alacsony a kerékpáros balesetekből bekövetkező halálesetek aránya, hogy a lakosok több mint 39 százaléka naponta biciklizik.

Münster rendszeresen ad otthont kerékpározást népszerűsítő rendezvényeknek is.

1. Utrecht, Hollandia

Az idei rangsor élén a bájos hollandiai város áll.

Utrecht igen magas pontszámokkal büszkélkedhet a kerékpáros infrastruktúrát és a megfelelő időjárási viszonyokat tekintve, valamint azért, mert a lakosság több mint fele pattan kétkerekűre a mindennapok során.

A 2023-as év kiemelt filmjeit a világ számos pontján forgatták, helyszíneik pedig látványos látnivalókat ígérnek. Ha felkeressük ezeket a gyönyörű helyeket, egészen biztosan izgalmas nyarunk vagy utószezonunk lesz.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

legjobb | rangsor | kerékpár | helyek | lista

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom