Close
Kilökte az autókat a koronavírus ebből a skót városból

Kilökte az autókat a koronavírus ebből a skót városból

Valami furcsa a Holyrood-palota környékén. A brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciája körül eltűntek a kígyózó sorok, a parkoló buszok és a dudáló taxik.

Edinburgh városi tanácsa a közelmúltban megszavazta, hogy a Victoria és a Cockburn Street – vagyis az óváros két legforgalmasabb, legszebb helye – gyalogosövezet legyen. A rendelet a város ambíciózus átalakítási tervének központi eleme, melynek értelmében a koronavírus-járvány által teremtett új világhoz igazodva igyekeznek az éttermeknek több teret biztosítani a szabadtéri étkezéshez. Ezenkívül még új villamosvonalakat, kerékpárutakat és sétaútvonalakat alakítanak ki.

Az UNESCO világörökségéhez tartozó helyszíneken – amilyen Edinburgh óvárosa is – erősen javasolt a forgalom lelassítása, hogy enyhítsék a turizmus okozta károkat, és megóvják a történelmi jelentőségű helyek állagát. Hogy ennek a kísérletnek lesz-e hosszútávú pozitív hatása, még nem tudni, mindenesetre ami most Edinburgh-ban történik, kiváló teszt lehet arra, hogy kiderüljön, mi működik és mi nem.

Edinburgh óvárosa 1995-ben került a világörökségi listára. Békeidőben évente ötmillió látogatót fogad, a The Edinburgh Festival Fringe pedig átlagban kétmillió embert vonz – tehát a csupán huszonhatezer lakosú város életére óriási gazdasági hatással van az idegenforgalom.

Mindezek következtében az óváros zsúfolt, sokszor nem lehet élvezni a kétségkívül pazar kilátást, a rengeteg járműnek miatt szennyezett a levegő.

Az autómentesített belváros fogadtatása mégis meglehetősen vegyes volt. A kiskereskedők egy része örült az autós forgalom megszűnésének, mert az addig meglehetősen telített, egyébként kanyargós és színes Victoria Streetről eltűntek a járművek, és bámészkodó, fényképezkedő járókelők jelentek meg. Több időt töltenek ott, ez pedig jó hatással van az üzletre. Mások szerint a sétálóutcák inkább a turistáknak kedveznek, nem a helyieknek, míg az egyik galéria tulajdonosa úgy véli, kevesebben járnak arrafelé, mert az emberek világjárvány idején biztonságosabbnak tartják a saját autójukat, mint a tömegközlekedést.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: National Geographic, fotók: Pixabay)

tiltás | Skócia | gyalogos | autómentes | forgalom

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram