Kína lazított a beutazási korlátozásokon

Az ország határai viszont továbbra is zárva tartanak a legtöbb külföldi állampolgár, így a magyarok előtt is.

Kínába jelenleg a külföldiek csak speciális esetekben utazhatnak be, például diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal (repülőgépek, vonatok, hajók kiszolgáló személyzete és gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriába tartozók családtagjai), emellett lehetséges még a belépés gazdasági, kereskedelmi, tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból, és igényelhetnek vízumot a Kínában tanulni vágyó diákok, továbbá a Kínában tanuló diákok családtagjai is.

A lazítások tehát az említett kivételek esetében érvényesek. A beérkező járatok utasainak ezentúl elég egy, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet bemutatniuk a korábbi kettő helyett, és tíz helyett csak nyolc napig kell karanténba vonulniuk, emellett a hatóságok kontaktkutatás keretében már nem követik nyomon a másodlagos kapcsolatokat.

Megszűnik az a sokat kritizált előírás is, hogy egy-két hétre fel kell függeszteni azokat a nemzetközi járatokat, melyeken az érkezéskor nagyszámú fertőzött utast találnak.

Egyes vélemények szerint a korlátozások enyhítése válasz lehet arra, hogy Kínában egyre növekszik a lakosság türelmetlensége a korlátozó intézkedésekkel szemben, ami például kisebb tüntetésekben is megnyilvánul az utóbbi időkben az online kritikák mellett, miközben az országban jelenleg is kétszáz lezárás van érvényben. A legtöbb szakértő szerint ugyanakkor az újranyitás még messze van.

Ennek ellenére két év után nemrég újraindult a közvetlen, menetrend szerinti járat Sanghaj és Budapest között.

(Forrás: Euronews, Konzuli Szolgálat, képek: Getty Images)

határ | kína | lezárás | lazítás | belépés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom