Close
Váratlan fordulatot tett Kína, változtak a Covid-irányelvek

Váratlan fordulatot tett Kína, változtak a Covid-irányelvek

Több nagyvárosban feloldották a zárlatot, miután a miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az ország “új helyzettel” áll szemben.

Mindehhez köze lehet a nagy tömegeket megmozgató zavargásoknak, amelyek Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen törtek ki és több nagyvárosban, köztük Pekingben is folytatódtak, miután az említett tartomány fővárosának, Ürümcsinek az egyik társasházában tűz ütött ki, amelyben tíz ember meghalt. A lakosok szerint a városban régóta fennálló Covid-korlátozások hozzájárultak a halálesetekhez.

Ürümcsi

A több napon át tartó, széles körű tiltakozások végül alábbhagytak az erős rendőri jelenlét közepette, viszont

Kantonban váratlanul feloldották a korlátozásokat, Peking egyik kerületében pedig úgy döntöttek, hogy az enyhe tüneteket tapasztaló fertőzötteknek elég otthoni karanténba vonulniuk,

és nem kell egy-egy pozitív eset miatt lezárni az egész épületet vagy akár kerületet, mint korábban. Emellet más nagyvárosokban, például Sanghajban és Csungkingben is enyhítettek bizonyos szabályokon.

Csungking

Az ország egyik legnagyobb tekintélyű járványügyi szakembere, Szun Csunlan miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy

a vírus megbetegítő képessége gyengül.

Ez éles ellentétben áll a hatóságok korábbi üzenetével, miszerint az országnak szigorú zéró Covid-politikát kell fenntartania.

Kínában az elmúlt napokban a járvány kezdete óta a legmagasabb napi fertőzésszámot regisztrálták, ami több mint 36 ezer esetet jelent, az arányok azonban még mindig kicsik az 1,4 milliárd lakossal rendelkező országban, ahol a hivatalos adatok szerint összesen körülbelül 5200 ember halt meg a betegségben.

Tesztre várók Pekingben

Ez azt jelenti, hogy egymillió lakosra jut három haláleset, míg például az Egyesült Államokban ez a szám már háromezer, Nagy-Britanniában pedig 2400.

Kína nemrég a beutazási korlátozásokon is enyhített, igaz, ez nem érint túl sok embert.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

enyhítés | járvány | kína | korlátozások | lazítás

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram