Close
Ezzel a szuperszonikus géppel az űrön keresztül utazhatunk Peking és New York között

Ezzel a szuperszonikus géppel az űrön keresztül utazhatunk Peking és New York között

A két város egymástól csak egy űrugrás.

A Space Transportation kínai repülőgépipari cég bejelentette, hogy olyan, szárnyas rakétával kombinált repülőgépet fejleszt, amelyet űrbéli kirándulásokra és városok közötti közlekedésre is lehet majd használni. A cég azt állítja, hogy a Peking és New York közötti út, melyhez most legalább tizenhárom óra szükséges, mindössze egy órát vesz igénybe a szuperszonikus járattal.

A vállalat honlapján egy CGI-bemutató is szerepel, amely a reptérre érkezéstől a leszállásig jeleníti meg az utazás folyamatát. Ezen az is látható, hogy

a repülőhöz egy vitorlázószárny és két gyorsítórakéta is tartozik, melyek nem sokkal a felszállás után leválnak róla.

A gép űrugrással érkezik meg az úti célhoz, vagyis ballisztikus pályán eléri a világűrt, de nem áll pályára a Föld körül, hanem leereszkedik a célállomásra.

 

Mint a cég szóvivője elmondta, a szárnyas rakétának alacsonyabbak lesznek az üzemeltetési költségei, mint a műholdakat szállító rakétáknak, és a jármű gyorsabb lesz, mint egy hagyományos repülőgép.

A kínaiak ötlete nem előzmény nélküli. 2017-ben a SpaceX állt elő hasonló koncepcióval Földről Földre néven, amely az eredetileg Mars-utazásra szánt BFR (Big Falcon Rocket) átértelmezésével alakult ki. A járművet a különböző városok közötti személyszállításra alakították volna ki, Starship rakétákkal. Erről az elképzelésről viszont egyelőre nincsenek további hírek.

A Virgin Galactic neve szintén gyakran merül fel, ha űrutazásról van szó, és tavaly nyáron már ki is lőtték Sir Richard Branson vezérigazgatót egy tizenegy perces szuborbitális repülésre. Bár a tervek szerint a cég kezdetben az űrturizmusra koncentrál, mint mondják, valószínűleg eljön az az idő is, amikor a repülőgépük földi szuperszonikus járatként fog működni.

A Space Transportation tavaly augusztusban közölte, hogy 46,3 millió dollárt gyűjtött össze szuperszonikus űrrepülőgépére, amely állítása szerint körülbelül 2600 mérföld/órás (mintegy 4200 kilométer/órás) sebességet fog elérni. A cég hírei között az is szerepel, hogy a közelmúltban sikeres tesztrepüléseket hajtottak végre a Tianxing 1 és Tianxing 2 nevű rakétákkal.

A vállalat 2023-ig földi teszteket tervez, mielőtt a gép 2024-ben elindulna az első repülésre. Ha a fejlesztések a megfelelő ütemben haladnak, 2025-ben már legénységgel a fedélzetén veszi célba a világűrt.

Nem csoda, hogy az űrutazás sokak fantáziáját megmozgatja, és talán nincs messze az idő, amikor a hétköznapi ember is felugorhat egy laza koktélozásra a világűrbe, és ilyen űrkikötőkben várhatja a kilövést.

(Forrás: robbreport.com, képek: Space Transportation, getty Images)

űrrepülőgép | szuperszonikus | repülőgép | repülő | rakéta

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram