Close
Néhány év múlva ismét utazhatunk elképesztő sebességgel hasító szuperszonikus repülővel

Néhány év múlva ismét utazhatunk elképesztő sebességgel hasító szuperszonikus repülővel

Sokat kell még rájuk várni.

Az amerikai United Airlines légitársaság bejelentette, hogy  megállapodást kötött a Boom Supersonic repülőgépgyártó céggel, aminek értelmében tizenötöt vesz a Boom Overture nevű szuperszonikus repülőgépéből.

A Boom jelenleg még azon dolgozik, hogy az Overture megfeleljen az amerikai  légitársaságok biztonsági, üzemeltetési és fenntarthatósági szabványainak, amikor ezek a feltételek teljesülnek, akkor szállítja le a szuperszonikus csomagot a United Airlinesnak. Utóbbi pedig elégedettség esetén további harmincöt darabra is leadhatja a rendelését.

Az Overture 1,7 Mach (1800 km/óra) sebességgel repül, azaz kétszer olyan gyorsan hasít a levegőben, mint a mai leggyorsabb utasszállító repülőgépek.

A United Airlines közleménye szerint az Overture várhatóan az első olyan nagykereskedelmi repülőgép lesz, ami nettó nulla szén-dioxid-kibocsátással bír, mivel száz százalékban fenntartható üzemanyagot használ.

A szupergép több mint ötszáz célállomásra tud elrepülni a mai utasszállítókhoz képest közel fele annyi idő alatt. A lehetséges járatok között szerepel például a New York-i Newarkról Londonba tervezett útvonal, ami nem kevesebb, mint három és fél óra alatt abszolválható, de elég jól hangzik a négyórás Newark-Frankfurt, vagy még jobban a hatórás San Francisco-Tokió trip is.

A United Overture szuperszonikus repülőgépei a tervek szerint 2025-re készülnek el, 2026-ban indulnak az első hivatalos járatok, és várhatóan 2029-ben már utasokat is szállítanak.

Korábban megírtuk, hogy kísérleti jelleggel ingyenes fedélzeti üzenetküldési szolgáltatást vezet be a chicagói United Airlines. Az alkalmazással a fedélzeti internetcsomag megvásárlása nélkül lehet netes csevegőplatformokra csatlakozni.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Boom Supersonic)

gyors | new york | repülőgép | szuperszonikus | usa

FOLYTASD EZZEL

A tíz legszebb spyder a Maserati történelméből

50 éves a legendás Porsche 911 Carrera RS – kipróbáltuk a hetvenes évek elejének leggyorsabb autóját

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom