Nem kell ahhoz űrhajósnak lenni, hogy kipróbáljuk a súlytalanságot

Alighanem nagyon sokat kell még várni rá, hogy az űrturizmus a mindennapi életünk része legyen, létezik viszont már olyan szolgáltatás, amellyel legalább a súlytalanságot megtapasztalhatja az űrhajós álmait félig-meddig valóra váltó hétköznapi halandó. Igaz, egyelőre csupán az Egyesült Államok néhány városában lehet kipróbálni. 

A Zero-G nevű cégnek köszönhetően egy ablaktalanított és kipárnázott Boeing 727-essel élhető át a lebegés semmihez sem hasonlítható érzése, Las Vegas után immáron több amerikai városban.

A művelet során a súlytalanságot úgynevezett parabolamanőverrel érik el. Ez azt jelenti, hogy miután a felszállást követően a repülő eléri a hétezer méteres magasságot, a pilóta felfelé húzza a gépet negyvenöt fokos szögig és tízezer méter magasságig. Az egész egy olyan íven történik, amit egy ferdén felfelé dobott kavics írna le, ha csak a nehézségi erő hatna rá.

Az emelkedés alatt az utasokra a gravitációs erő nagyjából 1,8-szorosa hat. A másfél órás turnus folyamán többször tartózkodik a gép a parabolaíven, alkalmanként húsz-harminc másodpercig; az utasok ekkor, zuhanás közben tapasztalhatják meg a súlytalanságot, egyéb időszakokban a szokásoknak megfelelően vízszintesbe kerülnek és a padlóra nehezednek.

Eddig csupán Las Vegasban lehetett kipróbálni, mit élhetnek át odafent az űrhajósok – fejenként ötezer-négyszáz dollárért. A szolgáltatás immáron Los Angelesben, Atlantában, Austinban, Houstonban, Miamiben, New Yorkban, Orlandóban, San Franciscóban, Seattle-ben, és Washingtonban is elérhető. Szakértők javaslata alapján a fedélzetre lépés előtt nem tanácsos inni és nehéz ételeket fogyasztani.

Ez is érdekelhet:

Mars-szimulációért elég elutazni egy spanyolországi barlangba

Egy másfél kilométer hosszú és hatvan méter magas barlangban építettek lakó- és kutatólétesítményeket.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

zero-g | lebegés | súlytalanság | repülő | űrhajós

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom