A komornyik mint intézmény él, és több kell belőle, mint valaha

Kitalálod, melyik az az ország, amelyik a legtöbb libériás inast alkalmazná?

Az International Butler Academy, azaz a Nemzetközi Komornyik Akadémia a hollandiai Simpelveldben. Alapítója az a Robert Wennekes, aki az 1990-es évekig tehetős családok alkalmazásában állt, majd az egyre növekvő igény miatt felcsapott komornyik-fejvadásznak. Mivel nem talált elegendő szakképzett munkavállalót, 1999-ben úgy döntött, megalapítja saját akadémiáját.

Az első képzések egy kastély szobájában zajlottak, 2014-ben azonban már ott tart, hogy egy kolostorból átalakított uradalomban rendezhette be akadémiáját. Az ingatlanban 135 helyiség található, és megvan benne minden, ami a komornyikok kiképzéséhez kell: étkezők, szivarszobák, könyvtárak, bár, szalon, konyha, bálterem és ebédlő.

Soha nem élt még annyi gazdag ember a földön, mint most. Sokuknak akkora háztartása van, amit nem képesek maguk ellátni.

Robert Wennekes

A közel ötmillió forintot kóstáló képzés tíz hétig tart, a komornyikok pedig elsajátítják az etikettet, a helyes öltözködés és étkezés alapelveit, megtanulnak háztartást vezetni, főzni, személyzetet felvenni és kirúgni, és megtanulják kitakarítani a vécét is.

És hogy miért vonzó sok fiatal számára ez a szakma? A magyarázat a fizetésben rejlik: egy komornyik éves juttatásai 24 ezer fontról, azaz mintegy 9 millió forintról indulnak, de van példa havi ötmillió forintos fizetésre is.

Aki elvégzi a képzést, szinte biztosan talál munkát, a kereslet ugyanis nagyobb, mint valaha. Kína olyan elképesztő tempóban szívja fel ezt a fajta munkaerőt, hogy Wennekéék 2014-ben a kínai Csengtu városában is nyitottak egy iskolát.

– Adj nekem 100 ezer komornyikot, és én már holnap mindnek találok munkát Kínában – mondta az akadémia egyik oktatója, Paul Huizinga. – Szinte minden nap lesz egy új multimilliomos Kínában, és nem fogják kitalálni, mire van szüksége mindegyiknek: egy komornyikra.

Ez is érdekelhet:

"Csak az fontos, hogy elégedetten távozzon, aki ide bejön" – Teszteltük a Balaton első vegán éttermét

Mi lehet nagyobb kockázat, mint éttermet nyitni a Balatonnál? Például, vegán éttermet nyitni – Árvai Anita mégis hitt benne.

(Fotók: Getty Images, International Butler Academy)

háztartás | inas | international butler academy | hollandia | kína

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom