Az energiaárak világszerte az egekbe szöknek, itt az ideje, hogy konyhánkat is tudatosan használjuk, hiszen néhány apró szokás megváltoztatásával sokat spórolhatunk. Íme tíz konyhai trükk, amellyel csökkenthetjük a rezsiszámlát.
1. Ne csak egy ételhez kapcsoljuk be a sütőt! Ha például tepsis csirkét készítünk, egy másik tepsire szórhatunk kenyérkockákat is, hogy aztán abból zsemlemorzsát készítsünk.
2. Itt az ideje, hogy ismét elővegyük a jó öreg kuktát, amivel az ételek, így a levesek és a pörköltek is jóval rövidebb idő alatt elkészíthetők.
3. A sütő és a tűzhely maradék hőjét használjuk fel! Kapcsoljuk ki a sütőt hamarabb és hagyjuk, hogy az ételünk pihenés közben készüljön el!
4. Csak annyi vizet forraljunk, amennyire az étel készítésekor valóban szükségünk van. Így nemcsak energiát takaríthatunk meg, de a vízzel is spórolhatunk.
5. A mosogatógépet használhatjuk szuvidálóként is. Pakoljuk meg edényekkel, egy befőttesüvegbe pedig halmozzunk például kockára vágott zöldségeket. Mire a mosogatógép programja lejár, a zöldségek is puhává válnak.
6. Érdemes beszerezni egy többszintes ételpárolót, így egyetlen konyhai eszköz használatával elkészíthetjük a főételt és a hozzá tartozó köreteket is.
7. A wokban történő főzés energiahatékony, ráadásul friss és egészségesé teleket is készíthetünk benne.
8. Az egytálételek szintén jó megoldások lehetnek, hiszen ezekben gyorsan, teljes értékű fogások készíthetők.
9. Az indukciós főzőlapok egyszeri nagyobb kiadással járnak, de lényegesen kevesebb energiát használnak.
10. Készítsünk házi tésztát, így nemcsak az alapanyagok árán spórolhatunk, de a főzési időt is lerövidíthetjük.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)
energiaárak | energiahatékonyság | konyhai trükk | praktika
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!