Close
Egyetlen konyhai trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán

Egyetlen konyhai trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán

Európa-szerte rendkívül magasak lesznek idén télen az energiaszámlák, a háztartások, az éttermek és a vállalkozások pedig különböző spórolási trükköket kezdtek kidolgozni. Ebbe szállt bele a Nobel-díjas olasz fizikus, Giorgio Parisi is, aki lerántja a leplet arról, hogyan lehet a tésztafőzéssel jelentős energiát, ezáltal pedig pénzt megtakarítani.

A fizikus azt javasolja: a víz felforrása után a tészta főzésének a felénél zárjuk el a gázt és takarjuk le az edényt,  majd a csomagoláson feltüntetett főzési időhöz képest egy perccel tovább hagyjuk a tésztát a forró vízben dagadni.

Parisi szerint a főzési technológia kulcsa, hogy az edényen tartsuk a fedőt, így a víz hőmérséklete nem tud 80 °C alá menni.

A Nobel-díjas tudós szerint így egy év alatt akár negyvennégy kilowattóra áramot is megspórolhatnak azok az olaszok, akik átlagosan személyenként huszonhárom kilogramm tésztát fogyasztanak el minden évben.

Persze az olasz szakácsok sem hagyták szó nélkül az ötletet, Antonello Colonna például azt mondja: ezzel a főzési eljárással gumis állagúvá válik a tészta, amit így magas színvonalú étteremben már nem lehet felszolgálni. Ehelyett inkább azt javasolja, hogy süssünk és főzzünk nyílt lángon, így grillezzünk vagy bográcsozzunk, amivel szintén csökkenthető a felhasznált elektromos áram mennyisége.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)

főzés | tészta | energiaárak | rezsi

FOLYTASD EZZEL

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Ezek Európa legjobb úti céljai, ha legurítanánk néhány korsó sört

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom