A takarékosság jegyében a tésztafőzés szabályainak felrúgását kéri az olaszoktól a kormány, jöttek is a reakciók

Olaszországban gáztakarékossági program indul, ennek keretében pedig olyan nemzeti-kultikus dolgokba is beleállna  a kormány mint a tésztafőzés. Az olaszok reakciója természetesen nem maradt el. 

Az egész Európát érintő energiaválság Olaszországot sem kerüli el, így a kormány igyekszik a lakosságtól azt kérni, hogy körülbelül mindenben legyenek takarékosak. A fűtési szezon késleltetett megkezdésétől az otthonok hőmérsékletének csökkentésén, valamint a zuhanyozás és a gépi mosás idejének szabályozásán át rengeteg javaslat szerepel az októbertől tervezett olaszországi gázfogyasztási takarékossági programban, amelyet kedden tettek közzé.

A földgázfogyasztás csökkentésére irányuló nemzeti tervet az úgynevezett ökológiai átmenetért felelős minisztérium (Mite) bocsátotta ki.

A dokumentum szerint a takarékossági programot minél korábban, már októbertől el kell indítani, és be kell vonni a lakosságot "érzékenyítve az olaszokat a probléma iránt".

A minisztérium a tartományok éghajlata szerint térségenként induló fűtési szezont 15 nappal megrövidíti, azt a korábbihoz képest nyolc nappal később lehet elindítani, és hét nappal korábban kell befejezni. A napi fűtési időt egy órával csökkentik. A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 fok lehet, kétfokos tűréshatárral. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.

A tárca a takarékosság érdekében követendő magatartás példájaként szorgalmazza a zuhanyozás idejének csökkentését, alacsonyabb hőfokú vízzel, a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek takarékos használatát, valamint a különböző elektronikus eszközök teljes kikapcsolását, amikor azok használaton kívül vannak. És jön az olasz néplélek számára leglényegesebb rész:

a dokumentumban kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot.

Ez az ajánlás, amit egyébként egy 74 éves olasz kvantumfizikus? Giorgio Parisi javasolt, azonnali humorforrás lett a közösségi oldalakon, mivel a tésztát Olaszországban nagyon nem szokás alacsony lángon főzni.

A heves reakciók közt felháborodott séfek is kifejtették álláspontjukat, miszerint a tészta gumiszerű lesz, ha alacsony hőfokon fő, az eredmény pedig egyetlen szóval:

katasztrofális.

A most közölt takarékossági programot egyébként a szeptember 25-i parlamenti választások után a következő kormány módosíthatja: ki tudja, mi lesz a kultikus pastafőzés sorsra az következő kormánynál!

(Fotók: Unsplash, forrás: Yahoo, Independent, Reuters)

tészta | takarékosság | olaszország | tésztafőzés | olasz

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom