Koordinált világidőt vezetnének be a Holdon

A Fehér Ház azt kéri NASA-tól, hogy 2026-ra dolgozzon ki egy tervet az egyezményes koordinált holdidő (LTC) meghatározására. Így a fokozódó űrverseny közepette mindenki tudná, hány óra van éppen a Holdon.

Az utazás során fontos, hogy tisztában legyünk azzal, ha időzónát váltunk. Nemsoká pedig talán már nemcsak repülőre, de űrhajóra szállva is felfedezhetünk újabb tájakat, és ha elterjed az űrturizmus, nem árt, ha tudjuk mihez viszonyítani a kozmikus időzónákat.

A különböző égitesteken az eltérő gravitációs erő és más tényezők miatt is másképp jár az idő, mint a Földön. Ugyanaz az óra tehát más sebességgel járna a Földön és a Holdon. Az LTC többek között viszonyítási alapot biztosítana a Holdra tartó űrhajóknak és műholdaknak, amelyek küldetéseihez rendkívüli pontosságra van szükség.

A Holdon például egy földi időre beállított óra földi naponta 58,7 mikromásodpercet vesztene, vagyis ennyivel gyorsabban telik ott az idő.

A Földön az időmérés az egyezményes koordinált világidőn (UTC) alapul. Ez a nemzetközileg elismert szabvány a világ különböző pontjain elhelyezett atomórák globális hálózatára támaszkodik. Ezek az atomok állapotában bekövetkező változásokat mérik, amelyekből átlagot képeznek, és ez alapján állapítják meg a pontos időt. Nem kizárt, hogy egyszer a Hold felszínére is atomórákat telepítenek majd.

Eközben van, aki már azon gondolkodik, hogyan nézhetnének ki a lakások a Holdon.

(Forrás: Reuters, képek: Getty Images)

hold | koordinált világidő | űrkutatás | időmérés | idő

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram