Close
Híres koronázási ételek, amik beírták magukat a történelemkönyvekbe

Híres koronázási ételek, amik beírták magukat a történelemkönyvekbe

Csak néhány szerencsés kóstolhatja meg III. Károly koronázási menüjét, amiben biztosan lesz zöldséges pite. De milyen fogások szerepelhetnek még és mik azok, amik biztosan nem? Utánanéztünk.

A Westminster Hall a történelem során számos pazar koronázási ünnepségnek adott otthont. Az első az 1189-es I. Richárdnak tartott bankett volt, minden idők leglátványosabb eseménye pedig 1821-ben zajlott IV. Györgynek trónra lépésekor.

Károly király koronázási ünnepsége közel sem lesz olyan pompás, mint híres elődjéé volt, de így is kétezer meghívott vesz részt rajta. A jeles eseményt követő fogadás a Buckingham-palotában lesz és bár a teljes menü eddig rejtve maradt, az bizonyos, hogy zöldséges pite kerül majd az asztalra. Összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évszázadok leghíresebb koronázási ételeiből, amelyek közül lehet, hogy több is része lesz III. Károly ételsorának.

Bizarr ételek a történelemben

A középkori koronázási ünnepségeken zömében friss gyümölcsök és zöldségek, húsok és halak voltak, de feltűnhetett a menüben a sült páva és a delfin is.

Kevésbé valószínű, hogy ez utóbbiak a mostani koronázási menüben is visszaköszönnének, ahogyan az apró madár, a szalonka vagy a teknősleves megkóstolására is kevés az esély. Ez utóbbi IV. György király koronázási menüjében kapott központi szerepet, a teknőslevest szerencsendióval és szegfűszeggel is ízesítették.

Ételek II. Erzsébet menüjéből

A koronázási csirkét II. Erzsébet, vagyis Károly édesanyjának a koronázásán tették az asztalra, 1953. június 2-án.

A hidegen felszolgált fogást a brit kulináris iskola tulajdonosa készítette kollégájával. A piskótához hasonlóan ez is egy egyszerű étel, tulajdonképpen a csireksaláta továbbfejlesztett változata, amelyet curryvel és tejszínnel emeltek ünnepi rangra. Az ételbe került még mogyoróhagyma, aszalt sárgabarack, vörösbor, citromlé, cukor és curry is.

Amiktől igazán édes lesz az ünnep

A Viktória királynő nevéhez fűződő piskóta szinte biztosan felkerül az ünnepi asztalra, hiszen a Buckingham-palota kedvenc desszertjének számít, ami rendre feltűnik a nagyszabású eseményeken. A vajas piskótát gazdag vajkrémmel rétegezik, a tetejére pedig cukormáz vagy friss gyümölcsök, esetleg zselé kerül.

A koronázási ünnepség süteményeiről nem sokat lehet tudni, az azonban bizonyos, hogy a Coronation Cookies nélkül nincs ünnepség, hiszen az omlós tésztából készülő teasüteményeket Anglia-szerte kínálják a jeles napon éttermekben és szabadtéri rendezvényeken egyaránt. A sütemények változatos mintákat kapnak a nagy napra, egyik-másik kekszen Károly király képmása és koronája is visszaköszön majd.

Egy-két információ a nagy titkolózás ellenére kiszivárgott az ünnepi menüről. Az biztos, hogy Kamilla két hozzávalót kitiltott az ételsorból, III. Károly pedig személyesen választotta ki azt a húsmentes fogást, aminek a receptjét még meg is osztotta a Buckingham-palota. Emellett egy egészen különleges whisky is készült a koronázásra, amivel a Royal Salute kíván tisztelegni a brit monarchia előtt.

(Forrás: The daily meal, fotók: Getty)

kamilla | III. Károly | koronázás | Károly király

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram