Close
Csak egy uniós országban nőttek nagyobbat a lakásárak, mint nálunk

Csak egy uniós országban nőttek nagyobbat a lakásárak, mint nálunk

Az Eurostat adatai szerint 2022 második negyedévében a bérleti díjak és a lakásárak is folyamatosan emelkedtek az Európai Unióban.

Míg a bérleti díjak 1,7 százalékkal, a lakásárak 9,9 százalékkal voltak magasabbak 2022 második negyedévében, mint 2021 azonos időszakában, hasonló pályát követve, mint 2010 és 2011 második negyedéve között. Jelenleg azonban eltérően alakultak a lakásárak és a bérleti díjak, míg utóbbiak egészen 2022 második negyedévéig folyamatosan emelkedtek, a lakásárak jelentősen ingadoztak.

A 2011 második negyedéve és 2013 első negyedéve közötti meredek zuhanást követően a lakásárak 2013 és 2014 között stabilak maradtak, majd egy 2015-ös hirtelen emelkedést követően gyorsabb drágulásba kezdtek, mint a bérleti díjak. Ha összehasonlítjuk 2022 második negyedévét 2010 azonos időszakával, azt látjuk, hogy az Európai Unió 19 tagállamában a lakásárak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a bérleti díjak.

A legmagasabb lakásárakat Észtországban, Magyarországon, Luxemburgban, Lettországban, Litvániában, Csehországban és Ausztriában találjuk.

Az adatok azt mutatják, hogy ezekben az országokban a lakásárak több mint kétszeresükre emelkedtek 2022 második negyedévében 2010-hez képest. Észtországban 196 százalékkal nőttek a lakásárak az idei év második negyedévében 2010-hez képest, de a többi országban is hasonló emelkedést figyelhetünk meg,

Magyarországon 168 százalékos, Luxemburgban 135 százalékos, Lettországban 131 százalékos, Litvániában és Csehországban egyaránt 130 százalékos, Ausztriában pedig 121 százalékos növekedést regisztráltak 2022 második negyedévében.

A fent említett országokkal ellentétben Görögországban huszonhárom százalékkal, Olaszországban nyolc százalékkal, Cipruson pedig hat százalékkal csökkentek a lakásárak.

Ami a bérleti díjakat illeti, ha 2022 második negyedévét 2010-hez hasonlítjuk, az EU huszonőt tagállamában emelkedtek, kettőben pedig csökkentek az árak. A legnagyobb mértékben Észtországban (214 százalékkal), Litvániában (139 százalékkal) és Írországban (82 százalékkal) emelkedtek. Görögországban ugyanakkor huszonnég Cipruson pedig 0,2 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2022 második negyedévében.

Az albérletárakra a rezsiköltségek is hatással lehetnek, ha pedig összehasonlítanád a világ különböző országainak az árait, azt itt megteheted.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images, Unsplash) 

magyarország | európai unió | bérleti díjak | lakásárak

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram