Close
Hivatalosan is mi lettünk Közép-Európa legboldogtalanabb országa

Hivatalosan is mi lettünk Közép-Európa legboldogtalanabb országa

Ismét elkészült az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának kiadványa, a World Happiness Report, amelyben több mint 150 ország lakosainak életérzése és életkörülményei tükröződnek.

A legboldogabb országok rangsorát az előző három év, vagyis a 2020 és 2022 közötti időszak értékelései alapján állították össze. Az egyik jó hír pedig, hogy

az egymás iránti jóindulat mintegy 25 százalékkal nőtt a járvány idején.

Szintén érdekes eredmény, hogy a globális boldogságszint a világjárvány három éve alatt sem szenvedett csorbát, vagyis az átlagok lényegében megegyeztek a világjárványt megelőző három évével. Még ezekben a nehéz években is kétszer olyan gyakoriak maradtak a pozitív érzelmek, mint a negatívak, és kétszer olyan erős a pozitív társadalmi támogatás érzése, mint a magányosságé.

A lista élén viszont nincs meglepetés, immár hatodik éve Finnország a világ legboldogabbja. Idén pedig mi is ingyen megtanulhatjuk tőlük, hogy hogyan csinálják.

Őszintén szólva ez ránk is fér, mert Magyarország megőrizte a tavalyi  51. helyét, ezúttal El Salvador és Argentína között találjuk. Ha a szomszédos országokat nézzük, kiderül, hogy régiós szinten sem állunk jól, és körülöttünk mindenki boldogabb nálunk: Ausztria a 11., Szlovénia a 22., Románia a 24., Szlovákia a 29., Szerbia a 45. és Horvátország a 48. lett, egyedül Ukrajna marad mögöttünk a 92. helyen.

A többi skandináv ország, Dánia, Izland, Svédország és Norvégia szintén jó eredményeket ért el az értékelésen, amelyhez olyan

objekítv tényezőket is figyelembe vettek, mint a várható egészségben eltöltött évek száma, az egy főre jutó GDP, a társadalmi támogatás, a korrupció alacsony szintje,

emellett számított, hogy az emberek mennyire gondoskodnak egymásról az egyes közösségekben, és mennyire szabadon hozzák meg kulcsfontosságú döntéseiket.

Az élen végzett európai országok közé Izrael zárkózott fel elsőként egy másik földrészről, ráadásul öt helyet javított is a tavalyi kilencedikről. A másik Európán kívüli hely a top tízben Új-Zéland.

A húszas listában évről évre ugyanazok az országok szerepelnek, de idén egy új belépővel is gazdagodott a rangsor:

Litvániával, ahol az elmúlt hat évben folyamatosan emelkedett a boldogságszint.

Míg 2017-ben csak az 52. helyen álltak, most már a huszadikok, és Csehország mellett azon kevesek közé tartoznak, akik a közép-kelet-európai régióból törtek a világ élvonalába. De a másik két balti ország, Észtország és Lettország is feljebb lépett a rangsorban a 31. és a 41. helyre.

Európa legszomorúbb tagjai rajtunk és a horvátokon kívül a portugálok (56.), a görögök (58.), a moldávok (63.), a montenegróiak 67., a bosznia-hercegovinaiak (71), az albánok (83.), és az észak-macedóniaiak (87.). A 109-es lista alján Niger, Pakisztán, Ghána, Törökország, Namíbia, Burkina Faso, Mauritánia, Szenegál, Irán és Marokkó áll. A teljes jelentés itt olvasható, a rangsor a 36. oldalon kezdődik.

Íme, az első húsz helyezett:

 1. Finnország
 2. Dánia
 3. Izland
 4. Izrael
 5. Hollandia
 6. Svédország
 7. Norvégia
 8. Svájc
 9. Luxemburg
 10. Új-Zéland
 11. Ausztria
 12. Ausztrália
 13. Kanada
 14. Írország
 15. Egyesült Államok
 16. Németország
 17. Belgium
 18. Csehország
 19. Egyesült Királyság
 20. Litvánia

Szerencsére, azért van néhány dolog, ami még minket is boldoggá tud tenni.

(Forrás: CNN, World Happiness Report, Unsplash, Getty Images)

finnország | boldogtalanság | magyarország | boldogság | legboldogabb ország

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram