Ha az egyes országok nemzeti konyháját nézzük, sok helyen nehéz elképzelni egy-egy főfogást hús nélkül. Azonban ez nem mindenhol van így. Több olyan régiót is találunk, ahol vallási vagy agrikulturális okokból többségben találjuk a növényi ételeket.
Az Asher & Lyric utazási blog ezeket az országokat gyűjtötte össze azt vizsgálva, mekkora a lakosság körében a vegánok és a vegetáriánusok aránya, hol számolhatunk évi egymillió turistára a legtöbb húsmentes étteremmel, és mennyi gyümölcs, zöldség, hüvelyes, hús és hal jut egy főre. Mindebből kialakult a harminchét országot felsorakoztató Vegán Utazási Index.
A tabella élén mi mást, mint Indiát találjuk,
ahol nemcsak rengeteg a vegetáriánus, de ezt az életformát van is mire alapozniuk, ugyanis az országban könnyebb gyümölcshöz és zöldséghez jutni, mint húshoz vagy tenger gyümölcseihez.
A második helyen Mexikó áll, ahol különösen a gyümölcsök és hüvelyesek kínálata gazdag, majd Brazília jön, ahol szintén magas a vegetáriánusok száma, emellett igazán meggyőző a vegetáriánus és vegán éttermek száma is.
Az Egyesült Királyság a tizenharmadik helyen áll, míg az Egyesült Államok a huszonkettedik lett, Ausztrália pedig a huszonkilencedik. A vegáknak a legnehezebb dolguk Lettországban van, miután ott nagyon kevés a kimondottan húsmentes étterem. Ugyanakkor Dániában és Litvániában sincs könnyű dolga azoknak, akik kerülik az állati ételeket.
Az első tíz helyezett:
- India
- Mexikó
- Brazília
- Vietnam
- Izrael
- Kína
- Görögország
- Thaiföld
- Szlovénia
- Olaszország
És az utolsó tíz:
- Lettország
- Dánia
- Litvánia
- Franciaország
- Norvégia
- Dél-Afrika
- Portugália
- Spanyolország
- Ausztrália
- Finnország
Nem véletlen, hogy az egyik top tízes országban találjuk a világ első, teljesen vegán szálláshelyét, de a Balaton első vegán éttermének a kínálatában sem kell csalódnunk.
(Forrás: TimeOut, képek: Unsplash)
ételek | úti célok | vegán | vegetáriánus | országok
A modern luxus nyomában a Range Roverrel
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!