Ha az egyes országok nemzeti konyháját nézzük, sok helyen nehéz elképzelni egy-egy főfogást hús nélkül. Azonban ez nem mindenhol van így. Több olyan régiót is találunk, ahol vallási vagy agrikulturális okokból többségben találjuk a növényi ételeket.
Az Asher & Lyric utazási blog ezeket az országokat gyűjtötte össze azt vizsgálva, mekkora a lakosság körében a vegánok és a vegetáriánusok aránya, hol számolhatunk évi egymillió turistára a legtöbb húsmentes étteremmel, és mennyi gyümölcs, zöldség, hüvelyes, hús és hal jut egy főre. Mindebből kialakult a harminchét országot felsorakoztató Vegán Utazási Index.
A tabella élén mi mást, mint Indiát találjuk,
ahol nemcsak rengeteg a vegetáriánus, de ezt az életformát van is mire alapozniuk, ugyanis az országban könnyebb gyümölcshöz és zöldséghez jutni, mint húshoz vagy tenger gyümölcseihez.
A második helyen Mexikó áll, ahol különösen a gyümölcsök és hüvelyesek kínálata gazdag, majd Brazília jön, ahol szintén magas a vegetáriánusok száma, emellett igazán meggyőző a vegetáriánus és vegán éttermek száma is.
Az Egyesült Királyság a tizenharmadik helyen áll, míg az Egyesült Államok a huszonkettedik lett, Ausztrália pedig a huszonkilencedik. A vegáknak a legnehezebb dolguk Lettországban van, miután ott nagyon kevés a kimondottan húsmentes étterem. Ugyanakkor Dániában és Litvániában sincs könnyű dolga azoknak, akik kerülik az állati ételeket.
Az első tíz helyezett:
- India
- Mexikó
- Brazília
- Vietnam
- Izrael
- Kína
- Görögország
- Thaiföld
- Szlovénia
- Olaszország
És az utolsó tíz:
- Lettország
- Dánia
- Litvánia
- Franciaország
- Norvégia
- Dél-Afrika
- Portugália
- Spanyolország
- Ausztrália
- Finnország
Nem véletlen, hogy az egyik top tízes országban találjuk a világ első, teljesen vegán szálláshelyét, de a Balaton első vegán éttermének a kínálatában sem kell csalódnunk.
(Forrás: TimeOut, képek: Unsplash)
vegetáriánus | országok | vegán | ételek | úti célok
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!