A TasteAtlas útikalauz összeállította a legnépszerűbb utcai ételek listáját a világjárók véleménye alapján. Íme, az első kilenc helyett.
9. Carne Asada Tacos
A Taste Atlas szerint az 1500-as években, Mexikóban született étel a világ első tacója, mely nem áll másból, mint kukoricatorrilával párosított, korianderrel fűszerezett, vékony, grillezett steak szeletekből.
8. Carnitas
Szintén mexikói étel a husikáknak fordítható carnitas, aminek alapja a zsíron több óráig párolt sertéshús, amelyet korianderrel, kockára vágott hagymával, guacamoléval és tortillával tálalnak.
7. Guotie
Ezt a kínai, párolva sült gombócot jellemzően darált sertéshússal, kínai kellel, gyömbérrel, mogyoróhagymával és rizsborral töltik meg.
6. Gringas
Ismét Mexikóba kell utaznunk a valahol a taco és a quesadilla között elhelyezkedő finom falatokért, amelyek úgy készülnek, hogy két búzalisztes tortilla közé sajtot olvasztanak. Az egyéb összetevők regionálisan változnak, de gyakori hozzávalók a pácolt hús, a hagyma és az ananász.
5. Paratha
A paratha népszerű dél-ázsiai fogás Indiától és Srí Lankától Pakisztánig, Nepálig és Bangladesig.
A ghíben (tisztított vajban) főtt lapos kenyeret gyakran tálalják savanyúsággal, joghurttal, chutney-val, vagy hús- és zöldségcurry mellé, de magában vagy teába mártogatva is fogyasztják.
4. Bánh mì
A vietnámi szendvicsnek sok különféle változata létezik, de mindegyiknek az alapja a ropogós francia bagett, ami a gyarmati időkben tett szert nagy népszerűségre az országban. Általában húsokkal és zöldségekkel töltik meg, például sertéskolbásszal, korianderrel, uborkával, pácolt retekkel.
3. Karaage
A karaage a japán rántott ételek megnevezése, bár szó szerint azt jelenti, „kínai módon sült“: a bepácolt, kisebb csirkehús- vagy haldarabokat lisztbe forgatják és megsütik. Az ízletes falatokat citromszeletekkel és mártogatós majonézzel tálalják.
2. Lumpia (Lumpiang Shanghaj)
Ez a ropogós harapnivaló a kínai tavaszi tekercsnek az Ázsia más részein, például Indonéziában vagy a Fülöp-szigeteken elterjedt változata. A vékony, tojással készült palacsintatésztát darált hússal töltik meg majd bő olajban sütik ki, és gyakran édes-savanyú mártással is tálalják.
Gyakran szerepel a menüben különleges alkalmakkor is, például születésnapokon és esküvőkön.
1. Roti Canai
A paratha ihlette fogást az 1800-as években indiai bevándorlók terjesztették el Malajziában. A vajjal készült lapos kenyérhez nagyon vékonyra nyújtják, majd többször hajtogatják a tésztát, ezután serpenyőben megsütik, így egyszerre lesz ropogós és puha.
Az ősz legjobb street foodjait te is elkészítheted, miközben megismered ennek a három, kultikus finomságnak a kalandos történetét.
(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)
Malajzia | legnépszerűbb étel | legnépszerűbb | street food
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!