Close
Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

A természetben eltöltött idő bizonyítottan csodákat tesz a mentális egészséggel. Persze nem jelent mindenre megoldást, de egy hosszú séta a friss levegőn és a zöldben viszonylag alacsony erőfeszítést igényel, cserébe jó néhány órára kizárja a mindennapi zavaró tényezőket. Mutatjuk Európa legjobb nemzeti parkjait erre a célra.

A lista a Money.co.uk felmérése alapján állt össze, amiben a parkokban fellelhető zöldterületek és tavak mennyiségét, a növény- és állatfajokat,a légszennyezettség szintjét, a látogatók számát, valamint az elérhető aktivitásokat (túrázás, hajókirándulások, wellnessközpontok és gyógyfürdők) elemezték. 

Bohemian Switzerland Nemzeti Park, Csehország

A huszonkét évvel ezelőtt alapított nemzeti park azzal a céllal jött létre, hogy óvja a régió növény- és állatvilágát, amely az elmúlt évtizedekben sokat szenvedett az emberi hatások miatt.

Napjainkban már Csehország egyik legjelentősebb olyan helyének számít, ahová visszatelepítették a korábban ott élő állatfajokat. Tizenhat tó és folyó – utóbbiak között a Kamenice – rejtőzik elszórva a kanyonjai között, melyek mellett nagyrészt a közeli Prágából kiszabadulók nagy kedvencének számítanak a buja zöld területek, a szépséges sziklák és a tiszta víz is.

Plitvicei tavak, Horvátország

A szomszédok egyik legnépszerűbb helyét a magyarok is imádják. Egész évben érdemes felkeresni, bár a legszínesebb arcát nyáron mutatja meg, amikor a tavak vize életre kel.

Napszaktól és a tavak ásványi anyagának tartalmától függően a mély zafírtól a ragyogó türkizkékig terjed a 73 ezer hektáros nemzeti park színskálája.

Számtalan túraútvonalának és a több ezer növényfajnak köszönhetően szinte kifogyhatatlan a látnivalókból. Fából ácsolt sétányai tökéletesek egy laza sétához azoknak, akik a vidék legfrissebb és legtisztább levegőjével szeretnék megtölteni a tüdejüket.

Lake District, Egyesült Királyság

Anglia legnagyobb nemzeti parkja gyakran egy önálló univerzumnak tűnik. Az egész egy gigantikus zöld terület, amelyet zord hegyek és méretes víztócsák ölelnek át.

Évente több millió brit látogat el oda, hogy a természeti tájak látványát és a környező festői kisvárosok hangulatát élvezve kikapcsolódjon.

Rengeteg opciót biztosít a lenyűgöző környezetben fekvő park a kerékpártúrázástól kezdve a csillaglesésen át az igazi endorfinlöketet adó a vízi sportokig.

Cinque Terre, Olaszország

Az „öt város” immáron Európa élvonalába tartozik a felelős és fenntartható turizmus felé vezető úton.

Az olasz csodahely a biológiai sokféleség, a tudatosan irányított aktivitások és a kulturális helyszínek tekintetében a legjobbak között van. A látogatók felkereshetik a park számos biogazdaságának egyikét, illetve a fenntarthatóságra törekedve gyűjthetik és újratelepíthetik a helyi gyógynövények közül például a rozmaringot és a kakukkfüvet.

Göreme Nemzeti Park, Törökország

Bronzkorból származó erodált terepének jellegzetes formái miatt igencsak látványosnak számít. Az egyedi kialakítású nemzeti park területe egykoron vulkáni volt.

Drámai túraútvonalainak és rozsdás sziklaalagútjainak hála rendkívül népszerű. Nem meglepő módon rengeteg látogatót vonz, mivel az ott „kínált” tájak olyanok, mintha egy tündérmeséből léptek volna elő. A világörökségi területén minden napfelkeltekor hőlégballon-túrát szerveznek, hogy a látogatók átéljék a zavarba ejtően gyönyörű táj varázsát.

Svájci Nemzeti Park, Svájc

Az Alpok legrégebbi nemzeti parkja az egyik legjobban védett terület a hegyláncolatban. Évente mindössze 150 ezer látogatót fogad – emiatt az egyik legalacsonyabb általános légszennyezettségi mutatóval rendelkezik a listán szereplők közül.

Unatkozni nem nagyon lehet a megdöbbentően szép helyen: nyolcvanhárom gyógyfürdőt és wellnessközpontot, hetvenöt különböző hajótúrát és sétahajózást, tizennégy lehetséges sétaútvonalat ajánl, illetve számos opciót kínál a vadon élő állatok (hegyi nyulak, gímszarvasok, aranysasok) megfigyelésére. A park a téli hónapokban természetvédelmi okokból zárva marad.

Az Adriai-tenger türkizkék vizének és például a Dinári-hegység mutatós formáinak köszönhetően Horvátország természeti adottságai mindig is lenyűgözőnek számítottak. Ha robajló vízesésekben gyönyörködnél, vagy könnyen megközelíthető, hatalmas zöld területre vágynál, netán “elvesznél” egy titokzatos erdőben, akkor máris mutatjuk a szomszédos ország legjobb nemzeti parkjait!

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

legszebb | mentális egészség | nagy sztori | utazás | Európa

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram