A fedélzeten gyakran elhangzó tapsvihar nem minden esetben találkozik a kívánt fogadtatással – hívja fel a figyelmet egy légikísérő.
Sokan ösztönösen tapssal üdvözlik a földet érés pillanatát, különösen abban az esetben, ha az út során légörvények tették próbára a türelmüket. Ám Barbara Bacilieri légiutas-kísérő szerint ez a gesztus – bármily jó szándékú is –, célt téveszt. A TikTokon közzétett videójában arról beszél, hogy a pilóták mindebből mit sem hallanak, hiszen a pilótafülke ajtaja elzárja a kabin hangjait.
De nem csupán emiatt kérdőjelezhető meg a taps létjogosultsága. Barbara több okot is felsorol, amelyek miatt inkább érdemes megvárni, amíg a gép teljesen megáll. Leszállás után ugyanis még számos váratlan esemény bekövetkezhet: ilyen a fékrendszer meghibásodása, a vészhelyzeti tolatóberendezés aktiválódása vagy akár egy gumidefekt. Egy lehetséges problémás helyzetben az utasoknak pedig azonnali cselekvésre lehet szükségük, nem ünneplésre.
Ráadásul a biztonságos landolás nem egyetlen ember érdeme.
A sikeres leszállás egy egész csapat közös munkájának eredménye: a pilóták, a légiforgalmi-irányítók és a földi személyzet összehangolt tevékenysége teszi lehetővé, hogy a gép épségben célba érjen.
Persze nyilván senkit sem tiltanak el a tapsolástól. Barbara is megjegyzi: „Az, hogy valaki megtapsolja-e a leszállást, az ő személyes döntése.” Viszont, ha valóban szeretnénk kifejezni hálánkat, sokkal elegánsabb és közvetlenebb módon is megtehetjük, például egy kedves mosollyal vagy egy tiszteletteljes köszönömmel a személyzetnek.
Gemma Brown, a Travel Republic kereskedelmi vezetője szerint a taps akár sértő is lehet a pilóták számára, hiszen azt sugallhatja, hogy nem volt magától értetődő a sikerük. „A legjobb módja a köszönetnyilvánításnak, ha a repülés befejeztével udvariasan köszöntjük a személyzetet, akik a kijáratnál állva várják az utasokat” – javasolja.
Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben.
(Forrás: Express, fotók: Getty Images)
leszállás | légiutas-kísérő | indokolt | repülő | szabad | repülés
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!