Az ősi horvát sziklaváros, ahol ma már csak két ember él

A Cres szigetén fekvő, ősi erődváros, Lubenice mintegy négyezer éves múltra tekint vissza. Egy 380 méter magas hegygerincen fekszik, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Adriára.

Lubenicében az épületek többnyire a környező sziklák köveiből készültek, és találni itt ókori római emlékeket is. Jó állapotban maradt fenn város északi és déli oldalán található városkapu és a keleti fal, és különlegessége a Szűz Máriáról elnevezett erődtemplom. 2005-ben Lubenicét az UNESCO világörökségi listájára is javasolták.

Ma már csak két ember él ott, az egyikük a kilencven éves Marija Lovrečić, akivel a horvát HRT készített interjút.

Visszagondolva a régi időkre, gyönyörű volt itt. Amikor én születtem, 1934-ben, még sokan voltak, körülbelül 240-en éltek itt"

mondta Marija.

Régen a juhtenyésztés, a mezőgazdaság és a halászat adta a megélhetést, ma már azonban mindez a múlt eltűnőben lévő nyomának számít. A téli csendbe burkolózó Lubenice pedig egy szabadtéri múzeumhoz hasonlít.

Télen csak ketten vagyunk, de nyáron, amikor beindul a turisztikai szezon, akkor többen jönnek. Sok háztulajdonos foglalkozik itt turizmussal

mondta Dinko Mlacović, Lubenice másik lakója.

"Az út egy kicsit trükkös, de itt vagyunk, gyönyörű, nagyon szeretjük. A strand is gyönyörű, mintha a Maldív-szigeteken lennénk"mondják a turisták. Nem véletlenül, mert a sziklákba vájt, érintetlen természettel körülvett strand rendszeresen szerepel a világ legszebb tengerpartjainak listáin.

Nyaranta a világ minden tájáról érkeznek ide turisták, Marija azonban, aki már sokszor lesétált oda, hogy halászhálókat javítson, még soha nem úszott ott.

Európa legszebb tengerpartjai közé idén ez a két horvát strand került be.

(Forrás: Croatia Week, képek: Getty Images)

erőd | város | Lubenice | sziklaváros | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram