Pezsgőzni bárhol, bármikor, mint tudjuk. De a világ egyik legismertebb champagne-háza, a Moët & Chandon idén épp a mai napra, június 9-re hirdette meg a Moët & Chandon Grand Day-t, amikor szerte a világon, huszonnégy órán keresztül nyolcvan országban folyik - kis túlzással a csapból is – a pezsgő.
Ebben a sztoriban a legjobb, hogy kicsi ország ide vagy oda, mi magyarok is felnőttünk a feladathoz: a reggeltől hajnalig tartó világkörüli eseménysorozathoz hetvenkilenc ország mellé másodjára csatlakoztunk. Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy klassz éttermek, bárok és klubok közül választhatunk, ahol jégbe hűtve várja a a világ egyik kedvenc champagne-a, hogy koccintsunk vele.
Hogy a globális pezsgőzés mennyire vagány eseménnyé nőtte ki magát néhány év alatt, azt jól mutatja, hogy idén már több mint egymillió vendégre számítanak a pezsgőháznál, és Hong Kongtól Montreálig hatalmas bulikkal készülnek – legyen az egy gourmet brunch, egy medenceparti, egy különleges vacsora, vagy épp naplementés pezsgőzés valamelyik rooftop bárban.
Az 1743-ban alapott Moët & Chandon eddig is hires volt a tradíciókról és fényűző rituálékról, mint a bajnokavatás, a hajók keresztőleje vagy épp a pezsgőpiramis, úgyhogy közel sem mondható visszafogottnak, vagy szerénynek az aktivitásuk. Hogy a vendégeket is bevonják, óránként visszaszámlálások jelzik a közös koccintás időpontját, amikor szerte a nagyvilágban együtt emelik magasba poharukat a Grand Day résztvevői.
Hol ütközhetünk itthon Moët & Chandon Grand Day programokba?
Röviden és tömören: Budapesten és a Balatonnál, ahol néhány válogatott helyszínen bármikor, spontán is csatlakozhatunk a globális koccintáshoz egy palack Moëttel. Ha még konkrétabbak akarunk lenni...
- Éttermek, ahol Moët champagne-t poharaznak: Buddha Bar, Tom George, Arany Kaviár (itt Moët ételpárosítással is készülnek)
- Partik, ahol jégbe hűtve vár a Moët: Hello Baby, Raqpart, Ötkert
- A Balatonon: Cocomo Café Balatonfüred
- Ha beszereznéd az ünnepléshez: Delizia Gourmet Hegyvidék, Culinaris boltok, Anita Delicate, Bortársaság szaküzletek, ahol egész nap kedvezményesek a Moët pezsgők
És, hogy miért különlegesek ezek a pezsgők?
Például, mert minden egyes másodpercben nyílik egy palack valahol a nagyvilágban – már csak azt kell eldöntenünk, hogy klasszikus, kirobbanóan gyümölcsös, újító vagy gazdag, érett pezsgőt keresünk?
A kulcsszereplő minden esetben Benoît Gouez pincemester és csapata, akiknek küldetésük, hogy minden szüretből a lehető legtöbbet hozzák ki, vagy ahogy a pincemester fogalmaz:
“hogy kiemeljék és finomítsák azokat a különleges jegyeket, amelyek csakis a Champagne régióban termő szőlőkre jellemzőek”.
Mert bár a Moët igazi élvhajhász bulimárka az elegáns és kifinomult champagne-házak között, az 1150 hektár (ennek 50 %-a grand cru és 25 %-a premier cru fekvésű) saját szőlőterülettel rendelkező birtok óriási hangsúlyt fektet a minőségre, és évjáratos, limitált tételeik felveszik a kesztyűt a legexkluzívabbnak tartott házak pezsgőival is.
Így lehetséges, hogy egyik legutóbbi kóstolónkon egy Grand Vintage (ez a pezsgőt több mint 170 év alatt eddig 73 alkalommal készítették csak el) pezsgőt Dom Pérignonnak hittünk, de például az alap Brut Impérial pezsgőjük is több mint 100 alapborból áll össze, köztük az előző évjáratokból eltett reserve tételekkel.
Ma erre is koccintunk. Meg a nyárra, a boldogságra, és úgy általába véve, az életre, ami pezsgővel még egy kicsit szebb.
Ez is érdekelhet:
Fotók: Moët & Chandon, Getty Images
moet and chandon | ünnep | koccintás | champagne | buli
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!