Ma az egész világ a Moët & Chandon pezsgőket ünnepli – Elmeséljük hol, hogyan és miért

Pezsgőzni bárhol, bármikor, mint tudjuk. De a világ egyik legismertebb champagne-háza, a Moët & Chandon idén épp a mai napra, június 9-re hirdette meg a Moët & Chandon Grand Day-t, amikor szerte a világon, huszonnégy órán keresztül nyolcvan országban folyik - kis túlzással a csapból is – a pezsgő.

Ebben a sztoriban a legjobb, hogy kicsi ország ide vagy oda, mi magyarok is felnőttünk a feladathoz: a reggeltől hajnalig tartó világkörüli eseménysorozathoz hetvenkilenc ország mellé másodjára csatlakoztunk. Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy klassz éttermek, bárok és klubok közül választhatunk, ahol jégbe hűtve várja a a világ egyik kedvenc champagne-a, hogy koccintsunk vele.

Hogy a globális pezsgőzés mennyire vagány eseménnyé nőtte ki magát néhány év alatt, azt jól mutatja, hogy idén már több mint egymillió vendégre számítanak a pezsgőháznál, és Hong Kongtól Montreálig hatalmas bulikkal készülnek – legyen az egy gourmet brunch, egy medenceparti, egy különleges vacsora, vagy épp naplementés pezsgőzés valamelyik rooftop bárban.

Az 1743-ban alapott Moët & Chandon eddig is hires volt a tradíciókról és fényűző rituálékról, mint a bajnokavatás, a hajók keresztőleje vagy épp a pezsgőpiramis, úgyhogy közel sem mondható visszafogottnak, vagy szerénynek az aktivitásuk. Hogy a vendégeket is bevonják, óránként visszaszámlálások jelzik a közös koccintás időpontját, amikor szerte a nagyvilágban együtt emelik magasba poharukat a Grand Day résztvevői.

Hol ütközhetünk itthon Moët & Chandon Grand Day programokba?

Röviden és tömören: Budapesten és a Balatonnál, ahol néhány válogatott helyszínen bármikor, spontán is csatlakozhatunk a globális koccintáshoz egy palack Moëttel. Ha még konkrétabbak akarunk lenni...

  • Éttermek, ahol Moët champagne-t poharaznak: Buddha Bar, Tom George, Arany Kaviár (itt Moët ételpárosítással is készülnek)
  • Partik, ahol jégbe hűtve vár a Moët: Hello Baby, Raqpart, Ötkert
  • A Balatonon: Cocomo Café Balatonfüred
  • Ha beszereznéd az ünnepléshez: Delizia Gourmet Hegyvidék, Culinaris boltok, Anita Delicate, Bortársaság szaküzletek, ahol egész nap kedvezményesek a Moët pezsgők
És, hogy miért különlegesek ezek a pezsgők?

Például, mert minden egyes másodpercben nyílik egy palack valahol a nagyvilágban – már csak azt kell eldöntenünk, hogy klasszikus, kirobbanóan gyümölcsös, újító vagy gazdag, érett pezsgőt keresünk?

A kulcsszereplő minden esetben Benoît Gouez pincemester és csapata, akiknek küldetésük, hogy minden szüretből a lehető legtöbbet hozzák ki, vagy ahogy a pincemester fogalmaz:

“hogy kiemeljék és finomítsák azokat a különleges jegyeket, amelyek csakis a Champagne régióban termő szőlőkre jellemzőek”.

Mert bár a Moët igazi élvhajhász bulimárka az elegáns és kifinomult champagne-házak között, az 1150 hektár (ennek 50 %-a grand cru és 25 %-a premier cru fekvésű) saját szőlőterülettel rendelkező birtok óriási hangsúlyt fektet a minőségre, és évjáratos, limitált tételeik felveszik a kesztyűt a legexkluzívabbnak tartott házak pezsgőival is.

Így lehetséges, hogy egyik legutóbbi kóstolónkon egy Grand Vintage (ez a pezsgőt több mint 170 év alatt eddig 73 alkalommal készítették csak el) pezsgőt Dom Pérignonnak hittünk, de például az alap Brut Impérial pezsgőjük is több mint 100 alapborból áll össze, köztük az előző évjáratokból eltett reserve tételekkel.

Ma erre is koccintunk. Meg a nyárra, a boldogságra, és úgy általába véve, az életre, ami pezsgővel még egy kicsit szebb.

Ez is érdekelhet:

Amikor "Champagne Charlie" bevette Amerikát – A Charles Heidsieck-sztori

Pezsgőt árulni ment Amerikába, és az újságok címlapjára került. Börtönbe zárták, csődbe jutott, ma mégis világhírű, amit alkotott.

Fotók: Moët & Chandon, Getty Images

moet and chandon | koccintás | buli | Moët & Chandon Grand Day | ünnep | champagne

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés