Close
Macskajaj a világ körül: savanyúságtól a miso levesig

Macskajaj a világ körül: savanyúságtól a miso levesig

Álszentség lenne kijelenteni, hogy még sosem történt egy keményebb éjszaka után, hogy küzdöttünk az elemekkel. A legjobbakkal is megeshet, de amikor már eljön az állapot, jó, ha profin kezeljük. A sok víz és vitaminpótlás természetes, de a fogyasztandó ételeket erőteljesen át kell gondolni. Jólesik-e, kívánnánk-e, vajon menni fog a legyűrése? Összegyűjtöttük, hogy a világ különböző pontjain hogyan nyugtatják meg a meggyötört, háborgó gyomrot. 

Korea

Ki gondolná, hogy a koreaiaknak saját fogásuk van ilyen esetekre? Pedig igaz, az úgynevezett Haejang-guk annyit jelent: másnapos leves. Rengeteg válfaja van a kínai kellel tálalt marhahúslevestől egészen a véreshurka-jellegű húskészítménnyel turbózottig. Hétvégi reggeleken az utcai gurulós büfékből lehet hozzájutni az enyhülést hozó leveshez. A kimchi óriási aduász náluk,  ezt a fermentált finomságot is előszeretettel fogyasztják a leves előtt, közben, után.

Törökország

A törökök a kokoreçre esküsznek, ami sokakat emlékeztethet a kebabra, de egészen másról van szó. Ez a húsos étel báránybelsőségekből készül (borjúbríz, szív, vese). Ezeket összegyúrják, belsejükben egy kis zsírral, hogy ki ne száradjon, majd készre sütve hagymával, paradicsommal, kis majorannával fűszerezik, és friss pékáruba halmozzák vagy pirítósra teszik.

Mexikó

Ott aztán nem kerülik el a röviditalok fogyasztását: a tequila és a mezcal kultúrájából fakadóan azért megesik, hogy kicsit több csúszott le a kelleténél. Ilyen esetekben vagy a kutyaharapás szőrivel szabály lép életbe, és egy margaritával űzik el a fejfájást, de azért jellemző, hogy inkább a forró levest választják ők is. Jelesen a menudót, ami gyakorlatilag egy csilis, fűszeres, karakteres pacalleves. Náluk is beválik a nehéz, belsőségekből készült étel.

Japán

A decens japánoknál is túlcsordulhat a szaké, vagy a sör az izakajákban, ezért ők is kifejlesztettek már pár módszert a kellemetlenségek kezelésére. Kedvelt ital ilyenkor az Ukon no Chikara, ami lényegében egy kurkumás energiaital. Ezenfelül az élet minden örömére és bánatára megoldást jelentő miso leves is kéznél van, ahogy savanyított szilvát is jó ízzel esznek ilyenkor a japán fiatalok.

Franciaország

Természetszerű, hogy a borok és champagne-ok hazájában akár sűrűbben is lecsúszik egy-egy pohár kiváló ital, és az életigenlés néha úgy hozza, hogy nehezebb másnap kikelni az ágyból. A franciák őrjítően finom croque szendvicseik helyett azonban inkább forró, fűszeres levesre szavaznak: a hagymaleves minden gondot, bajt elűz. Persze ne a tejszínes krémlevesre gondoljunk, hanem az eredeti, aranyló változatra.

Lengyelország

A lengyelek ahelyett, hogy főznének, inkább kész megoldást választanak a macskajajra: savanyú uborka vagy káposzta levét isszák meg. Ez a savanyú lé egyrészt hidratál, másrészt savai igen gyorsan kifejtik a pozitív élettani hatásaikat: a borostyánkősav ugyanis felgyorsítja az acetaldehid bomlását, ami a másnaposság jó pár velejárójának okozója.

Olaszország

Akiknek minden péksüteményük, tésztájuk ellenállhatatlan, azok mégsem a szénhidrátbombákkal támadják a másnapot. Olaszországban tudják, hogy hiába finomak, a gyorsan felszívódó tésztafélék vajmi keveset segítenek, maximum a lelkünket nyugtathatjuk meg, hogy kalóriadús ételt választottunk. Egy igazi olasz nem tétovázik, rendel egy extra erős feketét, és várja, hogy a koffein tegye a dolgát!

Guatemala

Közép-Amerikában nincs külön erre az esetre megálmodott leves, de kezet foghatunk velük, ugyanis mély szárnyashús-levessel gyógyítgatják az előző esti nagylegénységet. A gőzölgő levesre frissen vágott csilipaprikát szórnak, ezzel pedig már biztos lesz az izzasztás, ami segít a kínokon.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom