Így készül a franciák isteni teasüteménye

A madeleine-ek azok a kis francia vajas sütemények, amelyeknél jobb kísérőt el sem tudnánk képzelni a délutáni kávé mellé. Klasszikus változatuk a citromnak köszönhetően igazán friss ízvilágú, ám számos módon elkészíthető, így keverhetünk a tésztájába csokoládét, vaníliát, levendulát vagy valamilyen idénygyümölcsöt is.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • ¾ teáskanál vanília aroma
  • egy nagy csipet só
  • ⅓ csésze cukor
  • ½ csésze liszt
  • 1 evőkanál citromhéj
  • ¼ csésze vaj
  • ⅓ csésze jégcukor a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése:

Első lépés: A sütőt 190 fokra előmelegítjük, kivajazzuk, belisztezzük a madeleine sütőformánkat, majd félretesszük.

Második lépés: Megolvasztjuk a vajat. Egy kis keverőtálba törjük a tojásokat, hozzátesszük a vanília aromát és a sót, majd felverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, amíg sűrű állagú, világosabb színű tojáskrémet nem kapunk.

Harmadik lépés: Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd beleöntjük az olvasztott, szobahőmérsékletűre hűlt vajat is. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, hogy aztán a masszát egy kanál segítségével a sütőformába adagoljuk.

Negyedik lépés: Nagyjából 15 percig sütjük. Még forró állapotukban kiborítjuk a sütőformából a teasüteményeket, megszórjuk a jégcukorral. Frissen fogyasztjuk.

Minden nemzetnek megvan a maga alternatívája a lecsóra. Míg mi, magyarok tojással, gyakran kolbásszal készítjük, addig a franciák telepakolják cukkinivel, padlizsánnal és kaliforniai paprikával, így egy tökéletes vegán főételt kapnak eredményül, ami nem véletlenül híres és népszerű szerte a világon. Mutatjuk, mennyire egyszerű elkészíteni.

(Fotók: Getty Images)

francia | recept | desszert | sütemény | madelaine

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom