Vízparti strandolásra készülsz? Jó, ha tudsz erről a listáról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az Európai Unió kritériumrendszere alapján, az elmúlt négy év adataiból kiindulva értékelte a természetes vizek minőségét.

Az NNK 2022. évi összesítése alapján az országos helyzetkép kedvező: az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést.

Kifogásolt kategóriába mindössze három strand, a makói Maros Kalandpart, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand került.

A Tisza Szolnoknál

A Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

Ami az európai körképet illeti: Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló. Az előző évhez képest 107 újonnan nyitott fürdőhellyel bővült a strandok listája, ezek közel 35 százaléka Lengyelországban nyílt.

A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 94 százalékban kiválónak bizonyult 2022-ben.

Comino, Málta

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett  megvizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit, a víz elszíneződését, habzását is követik.

A természetes fürdővizeket a baktériumok száma alapján minősítik, négy év legalább tizenhat eredménye alapján, figyelembe véve a vízminőség ingadozását. A kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony a szennyezés kockázata, a kifogásoltakban viszont már túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, de ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége.

Velencei-tó

A vízminőséget csak a kijelölt fürdőhelyeken ellenőrzik, a kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a strandolókat elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázata fenyegeti.

Az egyes strandok aktuális vízminőségéről itt, az egyes strandokról itt, az uniós fürdőhelyekről pedig itt találunk részletes információt.

A világ legjobb tengerparti strandjára csak csónakkal, repülővel vagy kötélhágcsón érhetünk el, de szerencsére akadnak ennél könnyebben megközelíthő helyek, amelyek szintén lenyűgözőek.

 (Forrás: MTI, képek: Getty Images)

vízpart | strand | ellenőrzés | víz | vízminőség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom