Close
Megszületett Európa válasza New York ikonikus parkjára

Megszületett Európa válasza New York ikonikus parkjára

A hajdani manhattani West Side Line magasvasút mentén kialakított High Line park adta ihletet a Twelve Architects stúdiónak, hogy átalakítsa Manchester egyik használaton kívüli vasútvonalának egy darabját.

A manchasteri Castlefield Viadukton egykor áruszállító vagonok zakatoltak át, de a város központi pályaudvarának 1969-es bezárásakor funkció nélkül maradt. Most azonban, hála a Twelve Architects stúdiónak és a National Trust természetvédelmi jótékonysági szervezetnek, újjászületett, hogy

példaként álljon arra, hogyan lehet megőrizni a terület ipari örökségét, miközben a természetet a városba költöztetik.

Ez a projekt csak ideiglenes, a National Trust azonban adományokat gyűjt, hogy a városnak állandó részévé váljon a lineáris oázis, miközben várja a lakosok visszajelzését. A park három zónára oszlik, amelyek a híd megújulásának folyamatán vezeti keresztül a látogatót attól az állapottól, ami volt, addig, ami a jövőben lehet.

A Sky Park bejárata kioszkkal, ülőalkalmatosságokkal és mosdóval várja a látogatókat, majd a második zóna következik, ahol még a híd viktoriánus szerkezete kerül a középpontba, hogy aztán a növényekkel és installációkkal díszített harmadik szakasz megmutassa az építményben rejlő lehetőségeket.

A különböző növényeket és bokrokat kopott acéledényekbe ültették, amelyek vöröses árnyalatúak a város ipari emlékeire rímelnek. Ott található többek között a Tudományos és Ipari Múzeum installációi, és helyet kapott egy rendezvénytér is, amelynek ablaka a viadukt érintetlen részeit keretezi. A park egyéves nyitvatartása alatt naponta száz embert várnak, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Nem csoda, hogy London is szeretne egy saját High Line-t, mi is elfogadnánk itthonra ilyen átalakított közösségi tereket.

(Forrás: Dezeen, képek: David Bewick, Twelve Architects/Dezeen, Getty Images)

new york | Twelve Architects | manchester | Castlefield Viadukt | high line

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram