Close
Ez az első angol város, amely díjat számol fel a látogatásért

Ez az első angol város, amely díjat számol fel a látogatásért

Április 1-vel Manchester is felzárkózik többek között Velence, Barcelona és Róma mellé.

2022-ben a szállodatulajdonosok megszavazták a City Visitor Charge, vagyis Városlátogató-díj bevezetését, amelynek keretében éjszakánként és szobánként egy fontot kérnek azoktól, akik a városközpont valamelyik szállodájában vagy apartmanjában szállnak meg. Ezekből pedig várhatóan egyre nagyobb lesz a kínálat, miután a következő években közel hatezer szállodai szobával igyekeznek bővíteni a választékot.

Fotó: William McCue

Az adóból hárommillió font bevételt remél a nemrég alakult manchesteri szállásfejlesztési körzet (ABID), amely a befolyt összegből szeretné javítani a látogatói élményt, és az is célja, hogy növelje a turisztikai bevételeket a következő öt évben.

Mint Annie Brown, az ABID elnöke elmondta, más európai városokkal összehasonlítva, ahol már évek óta működnek hasonló adók, ez viszonylag kis összeg. Mint hozzátette, más brit városok is tervezik hasonló díj bevezetését, és nem hiszi, hogy ez elriasztaná a látogatókat.

A következő várhatóan Edinburgh lesz, ahol éjszakánként két fontot számolnak fel, miután a helyi önkormányzat 2022 novemberében megszavazta a lépést.

A város régóta kampányolt a bevezetés mellett, és mint Cammy Day, a tanács vezetője mondta, évek munkája készítette elő a lépést, és úgy gondolják, hogy helyes, ha azt kérik látogatóktól, járuljanak hozzá egy kicsivel a turizmus fenntartásához és fejlesztéséhez, valamint a hatásainak kezeléséhez.

Ezekben az országokban szintén díjat kell fizetni, legutóbb pedig újabb állam csatlakozott ehhez a körhöz. Olyan hely is van viszont, ahol nekünk fizetnek, ha ott nyaralunk vagy odaköltözünk.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images, Unsplash)

idegenforgalmi adó | Nagy-Britannia | manchester

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram