Törvénybe iktatták: Európában elsőként kapott jogi személyiséget ez a tájegység

Jogalannyá vált a kontinens legnagyobb sós vizű lagúnája, a spanyolországi Mar Menor, amelynek élővilága régóta szenved a partmenti építkezések és mezőgazdaság okozta környezetszennyezéstől.

A kezdeményezés a lakosság köréből indult, mintegy hatszázezer ember támogatta a beadványt, amely nagyobb védelmet kért az élőhelynek. Miután a szenátus megszavazta a törvényt, a lagúna és a mellette található földközi-tengeri partszakasz összesen ezerhatszáz négyzetkilométeren különleges védelmet élvez:

törvényes képviseletét egy gondozói csoport látja el, amely az itt dolgozó tisztviselőkből, állampolgárokból és tudósokból áll,

akik azt remélik, hogy az intézkedés segít megakadályozni a terület további degradációját.

A törvény szerint a lagúnának joga van ahhoz, hogy „ökoszisztémaként létezzen és természetes módon fejlődjön,

védelmet élvezzen és helyreállhasson. A 135 négyzetkilométeres Mar Menort egy 22 kilométeres földnyelv választja el a tengertől, és többek között a veszélyeztetett európai angolnának ad otthont, ugyanakkor népszerű üdülőhely is.

Ami a konkrét intézkedéseket illeti: a lagúna helyreállítási tervének részeként a spanyol kormány többek között 20 millió eurós támogatást hagyott jóvá a közeli városok vízkezelésének javítására.

Új-Zéland volt az első ország, ahol földrajzi elem kapott jogi személyiséget, 2017-ben a  Whanganui folyónak biztosították ezt, majd egy esőerdő is megkapta az emberekével azonos jogokat.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images) 

lagúna | természetvédelem | Mar Menor | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom