Close
Szívszorító, ahogyan megváltozott az ukrán város képe a Google Earth-ön

Szívszorító, ahogyan megváltozott az ukrán város képe a Google Earth-ön

A Google Earth műhold- és légi felvételekből készülő városképei többnyire havonta egyszer frissülnek, egyes régiókban azonban ennél több idő is eltelhet anélkül, hogy változást látnánk.

Ez történt Mariupol esetében is, amelynek képeit 2021 óta most frissítette először a Google olyan felvételekkel, amelyek különböző időpontokban készültek 2022 márciusa után. A város az egyik legnagyobb pusztítást szenvedte el a háborúban. Mintegy hatszáz ember vesztette életét, amikor a város egyik fő óvóhelyéül szolgáló színházát légicsapás érte, de ukrán tisztviselők szerint összesen legalább húszezeer civil halt meg.

Egy becslés szerint a város épületállományának 46 százaléka megsérült vagy megsemmisült az ostrom során, a többszintes lakóépületek 90 százaléka megrongálódott vagy megsemmisült.

Három hónapos ostrom, hetekig tartó intenzív utcai harcok és több polgári terület lebombázása után Mariupol 2022 májusában megadta magát, a város több ezer lakosát küldték Oroszországba.

Azóta Oroszország igyekszik eltüntetni a támadások nyomait, és katonák segítségével próbálja teljesen újjáépíteni a várost. Állítólag 2030-ra vissza akarja állítani a lakosság számát az eredeti 425 ezer főre. Ez a mostani Google Earth frissítés azonban megrázó emléket állít a pusztításnak. A Guardian oldalán össze is tudjuk hasonlítani a háború előtti és utáni állapotot.

Ilyennek látta Kijevet egy videós a háború előtt, itt pedig olyan építészeti és kultúrtörténeti kincseket mutattunk be, amelyek kárba veszhetnek Ukrajnában.

(Forrás: Huffington Post/Yahoo News, Guardian, képek: Getty Images)

Mariupol | ukrajna | fotók | google earth | oroszország

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram