Close
Mark Webbernek ez a kedvenc autós útvonala Ausztráliában

Mark Webbernek ez a kedvenc autós útvonala Ausztráliában

A korábbi Formula–1-es versenyző Mark Webber megmutatja, melyik a kedvenc autós útvonala a szülőhazájában, és a buja erdőn át vezető, lenyűgöző óceáni kilátással csábító technikás szakaszt egyszer nekünk is fel kell keresnünk.

Hosszú karrierje során Mark Webber kilenc futamgyőzelmet szerzett a Formula–1-ben, és egyszer a Le Mans-i versenyautók számára kiírt bajnokságot is megnyerte, de sokkal kevesebb időt töltött a szülőhazájában, mint szeretett volna. Az ausztrál autóversenyző szakértőként és tanácsadóként még mindig az autók közelében dolgozik, de már jut ideje arra is, hogy megmutassa, melyik útszakaszon vezet a legszívesebben, ha Ausztráliában jár.

Queensland államban, a szigetország északkeleti részén, a Sunshine Coast fölött fekvő festői hegyi útvonal Webber kedvence. “Minden évben vagy nyolcszor megteszem ezt az utat” – mondja a pilóta, aki ezúttal a Porsche elektromos autójával, a Taycan 4S-sel járja be az útvonalat. Az első szakaszán rögtön buja esőerdőbe érünk,

a helyiek azt tartják, hogy ősi bioszférában élnek, mert a terület nagy része védett erdőnek számít.

A tengerszint felett öt-hatszáz méterrel kezdődik az első igazán technikás szakasz, ott a hőmérséklet is érezhetően csökken, és rengeteg hajtűkanyar nyújt elfoglaltságot. Az a legjobb ebben az útvonalban, hogy kedvünk szerint variálhatjuk,

nagyszerű kilátással és isteni kávéval vár, bármelyik változatát választjuk.

Kenilworth városa híres a fánkjáról, és aki képes megenni az egy kilogrammos fánkot, a dicsőségfalra kerül a neve. “A rekord 2 perc 28 másodperc, ami egyszerre lenyűgöző és félelmetes.”

Az útvonal az Obi Obi nevű, sebesen folyó patak mellett halad tovább, hullámzó szakaszokkal és néhány igazán izgalmas bukkanóval.

“Van itt minden, esőerdő, köd, magasságváltozások, és nincs egyetlen egy kátyú sem!”

Azt figyelembe véve, hogy mennyi csapadék esik a területen, példásan jól karbantartják ezt az utat.  “A növényzet egész évben dús, mintha egy napsütötte Skócia lenne. Ha esik, akkor nagyon esik, és ezért elég párás, de roppant festői” – jellemzi a tájat a pilóta.

A következő szakaszon már páratlan a kilátás a Csendes-óceánra.

“Emlékszem, amikor elhoztam ide Timo Bernhardot, és a tengerpartról mentünk fel ebbe a szinte alpesi környezetbe, szinte nem akarta elhinni, hogy ez is Ausztrália. Nagyon jó volt ezt hallani egy olyan autóversenyzőtől, aki már bejárta a világot.” Az útvonal elhalad egy állatrezervátum mellett, amely a krokodilvadászként ismert Steve Irwin vadállományát mutatja be.

Palmwoods városában Webber kedvence a Rick’s Garage, ez az amerikai stílusú hamburgeres,

ahol a bejárat előtti parkolóhelyeket a legmenőbb autóknak tartják fenn, és a Porsche Taycan természetesen elnyerte a személyzet jóváhagyását. A Kiel-hegyi szerpentin és az Üvegház-hegység után az útvonal a mesés Sunshine Beach felé fordul, ahol Ausztrália legszebb és legdrágább luxusvillái találhatók.

Mark Webber egészen mostanáig a Porsche 911-et ajánlotta volna ehhez az útvonalhoz,

különösen az összkerék-meghajtású 4S-t vagy Turbo S-t. Sokat vezette már a Porsche elektromos autóját, a Taycant az európai utakon, de most először járt vele Ausztráliában, és be kellett látnia, hogy az összkerekes 4S kivitele tökéletes erre az útra, amit rendkívül könnyedén és lendületesen tehetett meg vele.

“Azt javaslom, hogy reggel fél 6-kor indulj útnak, mielőtt még túl meleg lesz! Sokan szeretik felkeresni ezt az útvonalat, ezért is érdemes korán kelni, hogy még ne legyen forgalom. Nem különösebben hosszú, és nem is túl gyors ez a szakasz ahhoz, hogy igazán ki tudd élvezni, miközben újra kapcsolatba kerülhetsz a természettel.

A végén pedig csak állj meg a Csendes-óceánnál, és hallgasd a hullámok zúgását!”

Mark Webber szerint ez az egyik legvarázslatosabb hely a világon, és ezek után csak egyetérteni tudunk vele.

Porschék a szerpentinre

A 911-es mellett Mark Webber szerint a 718 Boxster is tökéletes ehhez az útvonalhoz, ezért a legújabb, 25. évfordulós limitált szériát biztosan elhoznánk ide. A Taycan már szabadidős kombiváltozatban is megjelent, és a megemelt Cross Turismo ideális társ lehet bejárni Ausztrália más vidékeit is, ahol nem ennyire kiváló az aszfalt.

elektromos autó | porsche | porsche taycan | a világ legszebb autós útjai | ausztrália

FOLYTASD EZZEL

Az Orient expressz tengerre száll, hogy megidézze a körutazások aranykorát

Ritkán találni ilyen hibátlan Ferrarit a pajtában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram