Csak engedéllyel lehet megnézni Európa egyik legszebb tengerpartját június végétől

A francia Riviéra népszerű városa kénytelen szigorú szabályokat bevezetni tengerpartja megmentéséért.

A Marseille környéki régió messze földről híres fehér sziklás, azúrkékben pompázó öbleiről.

A Misztrál nevű híres szél által felkorbácsolt tengerből több száz méteres magasságban nőnek ki a sziklamászók kedvenc sziklafalai – közöttük bújnak meg a híres öblök, azaz a calanque-ok.

A lenyűgoző táj azonban veszélyben van, mivel a turisták ezrei erodálják a part menti talajt és veszélyeztetik az őshonos növényzetet.

A károk csökkentése érdekében a nemzeti park új rendszert vezet be, aminek értelmében június végétől augusztus végéig a látogatóknak online kell engedélyt kérniük, hogy beléphessenek a népszerű Sugiton calanque-ba és annak strandjára.

A látogatók számát napi négyszáz főben korlátozzák, foglalni akár három nappal előre is lehet egy online QR-kódos rendszeren keresztül. A foglalások a látogatást megelőző este 18 órakor zárulnak. A foglalás ingyenesen történik, de a helyszínen egy magán biztonsági cég ellenőrzi, hogy megtörtént-e. Egy személy a nyári szezonban legfeljebb nyolc alkalommal foglalhat.

"A természet regenerálódását lehetővé tevő területeket is kijelöltünk, ahová a nagyközönség nem léphet be" – mondta Zacharie Bruyas, a nemzeti park kommunikációs vezetője.

Európa több népszerű helyén is szigorú korlátozások vannak érvényben: Mallorcán bizonyos ruhadarabok kerültek tiltólistára, az olaszországi Amalfi-parton a forgalmat szabályozzák.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash, Getty Images)

marseille | franciaország | öböl | riviéra | engedély

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom