Close
Másfél méterrel a víz felett repül a Foiler szárnyas jachtja

Másfél méterrel a víz felett repül a Foiler szárnyas jachtja

Bár Flying Yacht néven uralja a hullámokat, inkább motorcsónaknak mondanánk a Foiler legújabb repülő hajóját.

Első ránézésre azt hihetnénk erről a szárnyas csodacsónakról, hogy James Bond hagyta ott a kikötőben, miután megmentette a jövőnket, és övé lett a nő.

Akárhogy is, elegáns, letisztult és futurisztikus formája lévén biztosan megakad rajta a szemünk.

A 2018-ban bemutatott repülő jachtot két visszahajtható szénszálas szárny emeli meg és tartja bizonyos sebesség elérése esetén úgy másfél méterrel a víz felett. Az erejét két 320 lóerős BMW dízelmotorból és két elektromos motorból álló gépparkból nyeri, ezért nem csap komolyabb zajt a hullámok tetején.

A konstrukció hasonló a 2020-as Enata Foiler változathoz, leszámítva a jóval erősebb, 780 lőerős V8-as motorokat és azt a plusz feature-t, hogy a jachtot joystickkel is lehet irányítani.

Nem éppen egy könnyed vasárnapi hajókázásra tervezett jármű, mivel a bivalyerős motornak hála 74 km/h sebességgel is képes száguldani a vízen. Mindezt a szárnyashajó alacsonyabb súrlódási ellenállásának és a különleges kialakításnak köszönheti, így aztán akár másfél-kétméteres hullámokon is simán átsiklik.

Mivel a tíz méter hosszú jacht gyakorlatilag a víz fölött halad, ezért a tengeribetegségben szenvedőknek is megadja a gondtalan hajózás élményét, akik kis túlzással úgy érezhetik a fedélzeten, mintha repülnének.

Lehetőség van egyébként behúzni a szárnyait és úgymond hagyományos módon, nélkülük nekivágni a nagy víznek, de hát miért is tenné ezt bárki, amikor repülhet is?

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Foiler.com)

Close