Close
Másfél méterrel a víz felett repül a Foiler szárnyas jachtja

Másfél méterrel a víz felett repül a Foiler szárnyas jachtja

Bár Flying Yacht néven uralja a hullámokat, inkább motorcsónaknak mondanánk a Foiler legújabb repülő hajóját.

Első ránézésre azt hihetnénk erről a szárnyas csodacsónakról, hogy James Bond hagyta ott a kikötőben, miután megmentette a jövőnket, és övé lett a nő.

Akárhogy is, elegáns, letisztult és futurisztikus formája lévén biztosan megakad rajta a szemünk.

A 2018-ban bemutatott repülő jachtot két visszahajtható szénszálas szárny emeli meg és tartja bizonyos sebesség elérése esetén úgy másfél méterrel a víz felett. Az erejét két 320 lóerős BMW dízelmotorból és két elektromos motorból álló gépparkból nyeri, ezért nem csap komolyabb zajt a hullámok tetején.

A konstrukció hasonló a 2020-as Enata Foiler változathoz, leszámítva a jóval erősebb, 780 lőerős V8-as motorokat és azt a plusz feature-t, hogy a jachtot joystickkel is lehet irányítani.

Nem éppen egy könnyed vasárnapi hajókázásra tervezett jármű, mivel a bivalyerős motornak hála 74 km/h sebességgel is képes száguldani a vízen. Mindezt a szárnyashajó alacsonyabb súrlódási ellenállásának és a különleges kialakításnak köszönheti, így aztán akár másfél-kétméteres hullámokon is simán átsiklik.

Mivel a tíz méter hosszú jacht gyakorlatilag a víz fölött halad, ezért a tengeribetegségben szenvedőknek is megadja a gondtalan hajózás élményét, akik kis túlzással úgy érezhetik a fedélzeten, mintha repülnének.

Lehetőség van egyébként behúzni a szárnyait és úgymond hagyományos módon, nélkülük nekivágni a nagy víznek, de hát miért is tenné ezt bárki, amikor repülhet is?

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Foiler.com)

nagy sztori | enata | foiler | jacht | szárny

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram