Massimo Bottura nem szeret síelni, szenvedélyesen rajong viszont a hófödte hegyekben rejtőző hangulatos éttermekért. Felesége és egyben üzlettársa elkötelezett sífutó, tehát mindkettejüknek megvan a motivációja, hogy rendszeresen felkeressék az észak-olaszországi Dolomitokat.
Botturáról többször írtunk már: jelenleg a világ egyik legbefolyásosabb gasztronómiai alakjának tartják, aki rendszerint szürreális módon gondolja újra a klasszikus itáliai konyha receptjeit. Modenai éttermét, az Osteria Francescanát azért választották 2018 legjobbjának, mert szenvedélyes modernséggel ötvözi a hagyománytiszteletet, elképzeléseit pedig régimódi ízekkel tálalja.
A The New York Times kérdte meg a sztárséfet, hogy ossza meg az olvasókkal a Dolomitok csábító lankáin található öt kedvenc helyét, ahová mindig szívesen tér be enni vagy inni egy jót.
Restaurant St. Hubertus at Hotel Rosa Alpina
A hegyek között megbújó étterem az Osteria Francescanához hasonlóan azon kevesek közé tartozik a világon, amelyek három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek. A St. Hubertus konyhafőnöke, Norbert Niederkofler jó barátságban van Botturával, ám bizonyára nem csupán ezért kedveli az olaszos beütésű, szuper barátságos, egyszerűnek, de korántsem merevnek mondható helyet.
A nyitott konyhában munka közben figyelhetjük a hegyi házból ambiciózus éttermet varázsolt Norbertet, és ahogy ismerkedünk a költeményeivel, akár az egész élethez való hozzáállásunk is megváltozhat – legalábbis Bottura szerint.
Rifugio Col Alt
A hegyoldalban található hüttébe beülni olyan, mintha visszamentünk volna az időben. Boldog békeidőket idéző kiszolgálás és hangulat várja a vendéget, aki sílifttel közelítheti meg az 1938-ban felhúzott síházat. Ebből ki lehet találni, hogy az alpesi vidékekre jellemző konyha működik ott.
Bottura úgy véli, a Rifugio Col Altban megtudhatjuk, milyen lehetett arrafelé az élet úgy negyven évvel ezelőtt. A rétesük pedig kihagyhatatlan.
Ristorante La Siriola at Hotel Ciasa Salares
A helyi séf Norbert Niederkoflernél tanult a St. Hubertusban, majd lett az ugyanazon a hegycsúcson található La Siriola konyhafőnöke. Matteo Metullio aztán 2017-ben írta be magát a történelembe, miután a legfiatalabb olasz séfként két Michelin-csillagot kapott.
Metullio világa a nemzetközi konyhára épül, melyet leginkább a vasárnapi brunchokon ismerhetünk meg igazán.
Rifugio Edelweiss
Még egy hely a hegyoldalban, ahol klasszikus síházban rendeztek be éttermet, ennélfogva a konyha, a kiszolgálás és a személyzet outfitje is a tiroli hagyományokra épül. Hetente egyszer esti nyitvatartással üzemel az Edelweiss – ilyenkor a sífelvonók leállítása után hómobilokkal érkeznek a vendégek.
Legjobbjuk a vadhúsos fogásaik, melyekhez a húst nagyon lassan, nyílt tűzön sütik, és érezni lehet rajtuk a kandalló illatát.
El Brite de Larieto – Cortina
Egy Bottura-tanítvánnyal találkozhatunk Cortina d’Ampezzóban, Riccardo Gaspari ugyanis nála tanulta ki a szakma alapjait, bár pályafutását sajtkészítőként kezdte. Még nem szakadt el teljesen eme szenvedélyétől, szülei farmjellegű éttermében megkóstolhatjuk a finomságait.
Fent a hegyek között a divatosnak mondható birodalmában viszont a tradicionális és a kortárs konyhát keveri olyan környezetben, mintha egy tündérmese kelne életre.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: nytimes.com, El Brite di Larieto, Restaurant St. Hubertus, Rifugio Edelweiss, Ristorante La Siriola, Rifugio Col Alt)
hütte | massimo bottura | Rifugio Edelweiss | alpesi | séf
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!