Close
Valaha az ország szégyenének tartották, ma a fenntarthatóság példája a lenyűgöző olasz barlangnegyed

Valaha az ország szégyenének tartották, ma a fenntarthatóság példája a lenyűgöző olasz barlangnegyed

A kilencedik század óta lakott Sassi Olaszország szégyenfoltjaként híresült el az ’50-es években, ma azonban a kutatók és a várostervezők egyre inkább a fenntartható okosváros példájaként hivatkoznak rá.

A Materához tartozó, ősi kőnegyed 1993 óta szerepel a világörökségek sorában, mint a mediterrán térség legkiemelkedőbb, épségben megmaradt, a terepviszonyokhoz és az ökoszisztémához tökéletesen alkalmazkodó barlangtelepülése.

Matera tündöklése…

Sassi eleinte földbirtokosok, kézművesek és kereskedők, később pedig földművesek és pásztorok szorosan összetartó közösségének adott otthont, akik alkalmazkodtak a nagyrészt kopár, sziklás környezethez, és precízen gazdálkodtak az erőforrásokkal.

A kőházak télen és nyáron egyaránt elviselhető klímát biztosítottak, a házak mögött pedig barlangokat vájtak a puha mészkőbe, hogy legyen hol tárolni az élelmiszereket, de ott készítették az olívaolajat, a bort és a sajtot is.

A lakosok egyszerű, kőből faragott vízvezető- és -tározórendszert is létrehoztak, amely összegyűjtötte és megszűrte az esővizet.

A Palombaro Lungót, a város egyik nagy, 19. században épült ciszternáját be is lehet járni

A közösségi együttműködésre jó példa a kollektív, augusztusi crapiata-főzés, aminek hagyományát ma is tartják zenés-táncos fesztivál keretében. Ilyenkor a családok összeadták a megmaradt (saját termesztésű) zöldségeiket, jellemzően hüvelyeseket, amik egy családnak nem lettek volna elegendőek, de így összedobva megérte elkészíteni őket.

…és a barlangnegyed bukása

A hanyatlás akkor kezdődött, amikor Basilicata fővárosát 1806-ban Materából Potenzába helyezték át. Később az ipari forradalom következtében, a háztartási gépek megjelenésével egyre inkább funkciójukat vesztették a barlangok, ezzel párhuzamosan pedig,

Olaszország 1861-es egyesítésével megnőtt a hajléktalanok száma, miután a korábban az egyház tulajdonában lévő mezőgazdasági földeket elkobozták, így a bérlők kénytelenek voltak más lakhatást keresni.

A szálak összeértek, a sassiak pedig bérbe adták a barlangjaikat az újonnan érkezett családoknak.

A város így hamarosan túlnépesedett: a barlangokat egyre nagyobbra tágították, hogy még több bérlőt tudjanak elhelyezni, így viszont a falakat áttörték a vízszűrő ciszternákba. Végül már nem lehetett már tisztán tartani az esővizet, a higiénia leromlott, ami betegségekhez és számos halálesethez vezetett.

Az 1950-es években aztán a Marshall-terv keretében nagy házépítések kezdődtek Materában, így húszezer víz és áram nélkül nyomorgó lakost tudtak kiköltöztetni Sassiból, a városnegyed hírnevének helyreállításához azonban még legalább negyven év kellett.

Ma Sassi nagy részét butikhotelek, divatos éttermek, művészeti galériák, kortárs szobrászati múzeum és művészstúdiók uralják. Megjelenése azonban alig változott a kiürítés előtti idők óta.

A barlangok sok szempontból lenyűgöző képződmények, itt megmutatjuk, milyen sok oldaluk van. Itt pedig olyan házakat láthatsz, amelyek a barlangokhoz hasonlóan rejtőzködnek a kíváncsi szemek elől.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

 

olaszország | matera | Sassi | basilicata | barlanglakások

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram