Csodájára járnak a párizsiak a szokatlan látványt nyújtó világhírű emlékművüknek

Mint ahogyan mi is megírtuk, a napokban teljesült Christo álma: tervei alapján elkészült a párizsi Diadalív becsomagolása. Azóta pedig meg is nyílt az installáció a nagyközönség előtt.

A tavaly elhunyt bolgár származású művész hatvanéves terve vált valóra a Diadalív becsomagolásával.

Christo és francia felesége, Jeanne-Claude – aki 2009-ben hunyt el –, 1962-ben kezdett el dolgozni a részleteken. A művész annak idején egy fotómontázst is készített arról, hogyan képzeli a megvalósítást, de mivel úgy gondolta, sohasem adnának rá engedélyt, lemondott róla. Az engedély végül megérkezett.

A júliusban kezdődött munkálatokhoz 25 ezer négyzetméter újrahasznosított anyagot használt a kilencvenöt főből álló csapat. Vladimir Javacsev, a művész unokaöccse, aki a munkálatokat felügyelte, elmondta: nagyon figyeltek arra, hogy mindent Christo elképzelései szerint csináljanak.

A 14 millió eurós (4,8 milliárd forintos) projektet teljes egészében Christo előkészítő tanulmányai – rajzok és modellek – eladásából fedezték. A művész halála előtt elmondta, hogy tizennyolc hónapot töltött a projekt részletes terveinek kidolgozásával.

A becsomagolt Diadalív hivatalos megnyitóját szeptember 18-án tartották, október 3-án kezdik meg a mű elbontását.

A projekt részeként az emlékművet körülvevő Place Charles de Gaulle úti csomópontot ideiglenesen megkapták a gyalogosok, hogy az érdeklődők szabadon láthassák és megérinthessék az installációt. A látogatók mindezt a Diadalív teraszáról is megtehetik, ami a belső terek mellett szintén nyitva van.

Az emlékmű egyébként újabb változás előtt áll, ami a Champs-Élysées gyalogosbarát közterületté történő átalakításának részeként valósul majd meg. Ennek során zöldövezeteket alakítanak ki a Diadalív körül és az ikonikus sugárút mentén.

Christo Hriszto Javacsev néven született Bulgáriában. Tanulmányait 1952 és 1956 között a szófiai Képzőművészeti Főiskolán, majd a bécsi és a prágai Képzőművészeti Akadémián végezte. 1958-ban Párizsba, majd 1964-ben New Yorkba költözött. 1973-ban megkapta az amerikai állampolgárságot. Az 1960-as évek pop-art irányzatával rokon concept-art egyik első képviselője.

Christo 1958-ban kisebb-nagyobb tárgyak becsomagolásával kezdte, 1961-től foglalkozott középületek, tájelemek becsomagolásával. Legismertebb ezek közül a párizsi Pont Neuf híd (1985), a chicagói Modern Művészeti Múzeum (1969) és a berlini Reichstag épületének (1995) becsomagolása. Az Egyesült Arab Emírségekben hordókból épített piramist (masztaba) 2007-ben, 2018-ban pedig újabb masztabát épített a londoni Hyde Parkban lévő Serpentine-tavon.

Az ötven méter magas építményt Bonaparte Napóleon francia uralkodó rendelte meg az 1806-os austerlitzi csatában aratott győzelme után. A Jean Chalgrin francia építész által tervezett Diadalív építése Bonaparte bukását követően leállt, végül 1836-ban fejeződött be.

Párizs vezeti a leginkább túlértékelt nagyvárosok listáját – derül ki a poggyászkirály Radical Storage legújabb tanulmányából. Stockholm az a város, melyben a legpozitívabban csalódtak a látogatók, Fokvárost tartják a legszebbnek, a legkiemelkedőbb látnivalók pedig Londonban találhatók.

(Forrás: MTI, Dezeen, fotók: Dezeen, Christo and Jeanne-Claude Foundation, Benjamin Loyseau és Wolfgang Volz)

christo | diadalív | nagy sztori | megnyitott | építmény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom