Close
Helyi anyagokból, limitált büdzsével lett meseszép ez a szerb otthon

Helyi anyagokból, limitált büdzsével lett meseszép ez a szerb otthon

Belgrádnál épült meg a nagyon-nagyon példaértékű és bátor modernista ház.

Az Avala-hegy oldalán, lejtős telekre tervezte meg a Ten építésziroda ezt a varázslatos házat Szerbiában. Az Avala House névre keresztelt otthon tulajdonosa és fő kivitelezője egy helyi kisiparos és dekorátor, aki az építészirodával együttműködve helyi anyagokkal és limitált büdzsével valósította meg a projektet. Az eredmény önmagáért beszél:

olyan pazar kortárs otthon lett, amit simán látnánk mondjuk Franciaországban vagy Amerikában is.

A ház egy 16×16 méteres acélkeret köré épült, melyet 3,2 méteres szegmensekre osztottak. Az épület közepe egy nagyvonalú udvar, eköré rendeződnek a szobák és a teraszok is.

A ház tervezésénél az építészek a helyi boulder-sziklákat vették alapul; ezekre emlékeztetnek a betonelemek a házban, például a fürdőszobánál és a lépcsőknél is.

Az épület egyetlen, egyterű helyiségből áll: merész módon nem csak a nappali és a konyha, de a hálószoba és a mosdó is itt kapott helyet. Azért ha valaki kicsit elszeparálná magát, akkor a három helyiséget óriási függönyökkel lehet elválasztani. A ház körül nagyon sok tolható és árnyékolható üvegajtót, valamint üvegfalat helyeztek el, így mindenhonnan pazar a kilátás a természetre;

például simán zuhanyozhatunk egy fügefa mellett vagy ülhetünk egyszerre a nappaliban és a verandán.

Még több gyönyörű enteriőrt nézegetnél? Mutatjuk a legutóbbi dizájnkedvenceinket: ezt a szocializmust újragondoló krakkói hotelt, ahol szintén simán elnyaralnánk, füves háztetővel csodás tóra tekintő izlandi villát, ezt a fenomenális holland faházat az erdő mélyén, ezt a panellakásból átalakított kijevi csodát, ezt a modernista betonházat, amelyben van egy hihetetlen furnérlépcső, és ezt a fantasztikusan kreatív londoni otthont.

(Fotók: Maxime Delvaux)

építészet | belgrád | avala | ház | kortárs

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram