Biztonságos most európaiként Mexikóba utazni?

Nemrég két amerikai turistát öltek meg Mexikóban egy négyfős társaságból, amelynek egyik tagja plasztikai műtétre érkezett a határmenti Matamoros városába. Ezek után felvetődhet a kérdés, hogy biztonságos-e európaiként, biztonságos-e egyáltalán bárhogyan is Mexikóba utazni.

Matamoros egykor kedvelt tavaszi úti célja volt az amerikaiaknak, de az utóbbi évtizedben drogbandák vették át az uralmat a város felett és zülesztették le a közbiztonságot. Vakációzni így aztán már senki nem vágyik oda, de egy-egy plasztikai műtétért még mindig akad, aki kockáztatja az életét, miután egy hasplasztika például az Amerikában megszokott hét-kilencezer dollár (2,5-3,2 millió forint) helyett Mexikóban csak 2500 dollárba (kilencszázezer forintba) kerül, az arcfiatalítás pedig 14 ezer dollár (körülbelül ötmillió forint) helyett ötezerbe (1,8 millióba).

Az amerikaiak alighogy átlépték a határt, tűzharcba keveredtek, és fegyveresek rabolták el őket. Legutóbb 2014-ben történt hasonló eset ott, amikor három amerikai tűnt el és vesztette életét, de a tarthatatlan állapotok közepette több ezer mexikói is áldozatul esett már a bandaháborúknak. Mennyire marad biztonságos hely ezek után Mexikó?

Az ország 32 állama közül az Egyesült Államok hatot sorolt a legmagasabb, vagyis a négyes kockázati kategóriába a bűnözés és az emberrablások miatt, köztük Tamaulipast, ahol Matamoros is található.

Mellette nem tanácsos még Colimába, Guerreróba, Michoacanba, Sinaloába és Zacatecasba sem utazni.

Hét állam hármas biztonsági besorolást kapott, vagyis alaposan meggondolandó az utazás, és tizenhét kettes kockázatú államban fokozott óvatosság szükséges: ide tartozik Quintana Roo, ahol a népszerű úti cél, Tulum található, valamint Mexikóváros is. Campeche és Yucatán viszont teljesen biztonságos.

Mexikó nagyon szép szakrális úti cél lehet a tavaszi napéjegyenlőség idején, de bizonyos tilalmakat is be kell tartani.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

mexikó | utazás | biztonság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom