Egy Michelin-csillagos étterem séfje elmondta, mennyire fog ugrani a rezsijük, még mindig nem hisszük el

Még a legvadabb tippjeink sem közelítették meg a horrorisztikus valóságot.

Tom Kerridge, az egyik legismertebb brit séf saját, Michelin-csillagos pubjának számláját (azaz annak egészen félelmetes növekedését) osztotta meg egy BBC-nek adott interjúban. A séf szerint a téli hónapokban a Michelin-csillagos pub átlagosan hatvanezer fontos rezsije idén négyszázhúszezer fontra növekszik.

Ez konkrétan hétszeres növekedést jelent az energiakiadásokban, forintra átszámítva pedig még döbbenetesebben hangzik az összeg: az eddigi 27,4 millió forint 192,4 millió forintra növekszik a rezsi.

A híres séf szerint a vendéglátószakmában horrorisztikus tél várható, ezért ő is és számos másik vendéglátóhely-tulajdonos energia-ársapkát várna a kormánytól és további anyagi segítséget, melyet a lakosság már megkapott, azonban a vendéglátósok még nem.

A vendéglátóhelyeknél az árnövekedésben rengeteg faktor szerepet játszik: a világítástól a légkondicionáláson és a fűtésen át a konyha teljes működéséig minden egyes kiadás legalább négyszer, de inkább hat-hétszer drágább lesz.

Több séf is egyetért abban, hogy a gyors és hatásos segítség nemhogy jól jön, de egyenesen életbe vágó, ugyanis a koronavírus alatti kivéreztetésre érkező energiaválságot csak így lehet átvészelni úgy, hogy ne álljon az egész szakma hónapok múlva a földbe.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty)

vendéglátás | michelin-csillag | brit | energiaárak | séf

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom