A klasszikus koktélokat kínáló itallap már rég elveszett a novemberi ködben, hiszen a koktélkészítés és a minőségi italfogyasztás (is) szintet lépett itthon. Ennek egyik legújabb példája a tradicionális, de modern környezetben megnyitott budapesti Minute Lounge & Bar, ahová mi is beültünk egy kis késő őszi esti koktélozgatásra.
A bár a műemlékvédelem alatt álló egykori Schossberger-palotában található, amely nagyvilági enteriőrjével első ránézésre hozza a klasszikus Andrássy úti miliő kifinomult, mégis barátságos hangulatát. A patinás épület történelemkönyve egyébként meglehetősen vaskos: többek között moziként, autószalonként és nyugdíjintézetként is funkcionált az elmúlt több mint száz évben.
2016 márciusában a Hotel Moments Budapest, valamint a kreatív magyar konyha fogásait kínáló Bistro Fine költözött oda. A Continental Grouphoz tartozó négycsillagos szálloda és bisztró felújítása során megőrizték a 19. század végi építészeti stílusjegyeket, amit egy finoman elegáns, art deco dizájnnal párosítottak, a ház eddig üzletként használt utcafronti részét pedig a hotel megjelenéséhez igazították.
Alapvetően az alkoholok számítanak a polcain száznyolcvan különböző spirittel büszkélkedő hely fő vonzerejének, de a snackfogások sem hiányoznak az étlapról. Igazi különlegességnek mondható például a bár ikonikus étele, a többféle variációban kérhető elzászi tarte flambée. A lepény alapja a lehető legvékonyabbra nyújtott kelt tészta, amelyre sonkát, hagymát és tejfölt tesznek, majd kemencében sütik ropogóssá.
A szezonalitást követő itallapon most őszi-téli hangulatú koktélokat találunk, melyek remekül passzolnak az ilyenkor megszokott borongós estékhez és amelyekre egyébként minimalista dizájn, a dominánsan helyi gyümölcsök, fűszerek és gyógynövények használata jellemző.
Nagyon fontos és dicséretes dolog, hogy tudatos alapanyag-felhasználásra törekednek, odafigyelnek a környezetvédelemre, és úgy készítik az italokat, hogy azok minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után.
Összesen nyolc signature koktélból lehet szemezgetni, de mi most csak négyfélét kóstoltunk meg, engedve, hogy az italok a testünk mellett a lelkünket is felmelegítsék ezen a bánatosan esős és meglehetősen hűvös hétköznap estén.
Mindjárt a Bedtime Story fantázianevű koktél teljesítette ezt a léleksimogató feladatot.
Az Egyesült Államok déli felében, New Orleans környékén komoly hagyományokkal rendelkező ital lényegében nem más, mint kakaó felnőtteknek. Mivel a Minute reggelizőként is működik, ezért rengeteg kávét szolgálnak fel, a kapucsínóhoz készített hab maradékát pedig összegyűjtik, felforralják, adnak hozzá kakaót, majd különféle egyéb izgalmakat a gyógynövénylikőrtől kezdve a lapsangon át a fahéjig, a végeredmény aztán egy milk punch lesz. Borostyános színvilágában gyönyörködve és az ismerkedő kortyokat ízlelgetve nem mondanánk meg, hogy nem klasszikus tejes kakaót iszunk, mert a koktél szinte tökéletesen visszaadja a kakaó textúráját. Kicsit költőien fogalmazva olyan, mintha innánk a karácsonyt.
Magyarországon még mindig kérdéses, mennyire van igény az ún. gasztrokoktélokra, külföldön viszont ezek az italok a fine dining világában már otthonra találtak: a legmagasabb szintű éttermekben nem csupán bor-, hanem koktélpárosítás is tartozik az ételekhez. Ha a szójátékban is erős Pho' Eva koktélra bökünk rá az itallapon, egy – meglehetősen megosztó – umamibombát kapunk, egy olyan karakteres koktélt, amely azoknak való, akik rendszeresen megfordulnak bárokban, és szeretik az újdonságok izgalmát. Tequila, fino, pho, lime és chili van benne, ám az ízei az idő előrehaladtával nyílnak ki igazán.
Mást érzünk az első kortynál, és mást tíz perc múlva. Ahogy kinyílik, úgy lesz egyre jobb.
Az este vége felé közeledve már a megnyugvásé a főszerep. A Silent Night Capet akkor érdemes választani, ha nem sajnáljuk az időt a legszebb zene, a csend hallgatására. Az italban Amaro, szilva, Islay scotch, Maraschino, cseresznyés balzsamecet krém, só és narancs bitter keveredik, hogy lehetőségünk legyen egy hosszú nap után magunkba szállni és élvezni a csendességet. A koktél kiváló társaság ehhez, segít kikapcsolni a világot.
Nincs manapság ilyentájt trendi Insta-fotó pumpkin spice latte nélkül, de nem feltétlenül kell egy divatos kávézóba beülnünk ahhoz, hogy az ősz és a tél harmóniáját megtestesítő sütőtökös különlegességet válasszunk. A Quintessential egy pumpkin spice koktél, amibe bourbont, fűszeres sütőtököt, tejszínt, tojásfehérjét, citrusokat és szódát tesznek, hogy aztán egy olyan kellemes textúrájú koktélt kapjunk, melyben nem érezni az alkohol ízét. A fűszerességnek köszönhetően felmelegít, ad egyfajta harmóniát, ami jólesik egy fárasztó, hosszú nap után és egy kicsit le is lassít.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Minute Lounge & Bar)
prémium | ősz | miőségi | tél | koktél | koktélbár
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!