Close
A mobilok adataiból derült ki, hová utazik a legtöbb magyar: nemcsak nyáron népszerű az úti cél

A mobilok adataiból derült ki, hová utazik a legtöbb magyar: nemcsak nyáron népszerű az úti cél

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatók forgalmi adatait elemezve tudta meg többek között azt is, hogy melyek a magyarok legkedveltebb úti céljai.

Több év adatai alapján megállapították, hogy a roamingforgalmat bonyolító SIM-kártyák aránya nyáron jelentősen, harmincnyolc százalékkal megnő, miközben a hazai hang- és adatforgalom némileg visszaesik. Ezt a növekedést „nyaralási többletnek” nevezik.

A hatóság szerint ugyanakkor az utazáskor érdemes szem előtt tartani, hogy egy SIM-kártya az úti célon túl a köztes országok hálózatára is rácsatlakozhat, és előfordulhat nem szándékolt roaming is, amikor valaki véletlenül kapcsolódik külföldi hálózathoz még a határon belül. Talán ezen tényezők is közrejátszanak abban, hogy az országok roaming szerinti toplistáján az első három helyezett mindegyike szomszédos állam, de a szomszédaink a közelségük miatt egyébként is népszerű úti célok lehetnek.

Mind nyáron, mind éves átlagban Ausztria a legnépszerűbb ország, ahol nyaranta a magyar SIM-kártyák nyolc és fél százalékával telefonáltak vagy interneteztek.

A nyári többlet ugyanakkor Ausztria esetén nem jelentős (tizenhét százalék), a látogatók száma egész évben magas a téli sportok és az egyéb turisztikai kínálat mellett a bevásárlóturizmusnak, az ott munkát vállalóknak, illetve a távolabbi nyugati országokba utazóknak is köszönhetően.

A második helyen álló Horvátország viszont a roamingadatok alapján tipikus üdülési cél.

Nyáron a SIM-ek 6,2 százaléka forgalmazott horvát mobilhálózaton, a nyári többlet pedig kiugróan magas, 138 százalékos volt az éves átlaghoz képest. A rangsor harmadik helyén a szintén szomszédos Szlovákia áll 5,1 százalékkal, Ausztriához hasonló, mérsékelt nyári emelkedéssel.

Csak a nyári többletet tekintve Görögország vezet 182 százalékkal, Horvátország a második, majd Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország következik.

Így a mobilhasználati szokásokból egyértelműen látszik, hogy nyáron az emberek még mindig a déli tengerpartokra vágynak az egyre gyakoribbá váló hőhullámok ellenére, melyek a szakemberek szerint a jövőben alapjaiban változtathatják meg a nyaralási szokásokat.

Ezért jobb, ha nem kapcsolod ki hosszú időre a telefonod Horvátországban, de arra is fontos figyelned, hogy hol töltöd a lemerült eszközt.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

NMHH | roaming | magyarok | legnépszerűbb | mobilforgalom

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram