Close
A világ legmonumentálisabb helyén minden olyan, mint egy vadnyugati westernben

A világ legmonumentálisabb helyén minden olyan, mint egy vadnyugati westernben

Ugye ismerős az a jelenet, amiben Charles Bronson félelmetesen nyugodt szemekkel a kamerába néz, miközben vészjósló harmonikamuzsika szól, a háttérben pedig különös formájú, hatalmas, vöröses sziklák tornyosulnak? Az Emlékhelyek (vagy más néven Emlékmű) Völgyében járunk, megannyi westernfilm helyszínén, és a Föld egyik legkülönösebb pontján.

Az Egyesült Államok déli részén, Arizona és a megannyi természeti csodájáról ismert Utah állam határán, a Colorado-fennsíkon található völgyet a huszadik században tették igazán híressé a vadnyugati témájú filmek és a dohányreklámok.

Népszerűségét annak a John Ford rendező felfedezésének köszönheti, aki képkockáiban a három, ég felé meredező szikla vöröses vidékére álmodta meg az indiánok és a cowboyok párbajait.

Rajta kívül Sergio Leone is a sziklaképződmények tövében forgatta a Volt egyszer egy vadnyugat jó néhány jelenetét, mint ahogy Charles Bronson társaságában John Wayne nevét is össze lehet kötni a lenyűgöző monolitokkal.

A százötven-háromszáz méter magas táblahegyek és sziklatűk a navahó rezervátumban a Négysarok régióban (Four Corners), az US-163-as út mentén magasodnak.

Legismertebb formációi a két szembefordított egyujjas kesztyűt idéző ikerképződmény, a West Mitten és az East Mitten, valamint a Merrick Butte hármasa, a Három Nővér sziklatű trió, a Totemoszlop sziklatű, a Sun’s Eye és az Ear of the Wind sziklaívek.

A térség vöröses színét a mállott aleurolitban feldúsuló vas-oxidnak köszönhetjük.

Évmilliókkal ezelőtt teljesen másképp nézett ki ez a völgy, mai formáját a földtörténeti korszakok széthulló darabjai alakították ilyenre.

Kristálytiszta levegőt szippanthat a látogató a Monument Valleyben, miközben az ég felé meredező magányos, szoborszerű sziklákat csodálja, a lemenő nap árnyékában pedig egy westernfilmben érezheti magát, és kitörölhetetlen emlékeket vihet haza.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: unsplash.com)

Close