Magyar, kézműves és abszolút trendi: bemutatkoznak a MOZA cementlapok

A cementlapok reneszánszát éljük: rohamosan nő a száz évvel ezelőtt divatos burkolóelemek iránti kereslet.

A MOZA-t, a magyar cementlap-gyártás egyik úttörő vállalkozását nemrég új tulajdonos vette át az iparművész Kauker Szilviától. Nágel Balázsnak komoly tervei vannak vele: nemzetközi piacra vinné.

A MOZA egy teljesen magyar tulajdonú cég, melyet Kauker Szilvia alapított 2010-ben. Iparművészként kutatta a cementlap hagyományait és a készítés módját, továbbá összegyűjtött sok régi információt a gyártás beindításához. Közben gyermekei születtek, és mivel ő elsősorban iparművész, nem pedig üzletember, elérkezettnek látta az időt arra, hogy kiszálljon a cégből. Idén januártól már az új tulajdonos, Nágel Balázs viszi tovább az ügyeket. Az új ügyvezetőnek komoly tervei vannak a cementlapokkal: a magyar piac növelése mellett külföldi terjeszkedés a cél.

A cementlapok nagyon trendinek számítanak, egyre több enteriőrtervező figyelme fordul a különleges, csaknem egyedi dizájnú burkolóelemek felé.

Mivel egyedi termékekről van szó, egyre szélesebb az a réteg, amely igényli, hogy az őket körülvevő terek ne sablonosak legyenek. Sokan törekednek minél eredetibb enteriőrök megalkotására, ezért a cementlap mondhatni reneszánszát éli a mai építőipari környezetben.

A cementlapok kézzel készülnek, egy lap legyártása közel húsz percig tart. "Mindent kézzel készítenek a mestereink, nem hiába egy manufaktúra vagyunk. Ezt a jelleget meg is szeretnénk tartani, garantálni akarjuk a kézi gyártásban megelevenedő szépséget. A folyamatot nem könnyű gépesíteni. Csak a préselést végzik a gépek, valamint a közeljövőben a szárításban lesz némi gépesítés. A folyamat egyszerű, de egyúttal bonyolult is: egy keretbe folyatják bele a fehér cement és a festékpigmentek vizes keverékét, majd a keret kiemelése után kapja meg por formájában a lap a fedőréteget. Ezt követi a préselés, majd a szárítás, az áztatás és az újabb szárítás. Mivel cementről van szó, nem kell festeni és kiégetni sem, mint a kerámiát. A betonhoz hasonlóan keményedik. A kézi szakértelem a színek elhelyezésében és precíz mozdulatokban rejlik, abban a stádiumban rengeteg a hibalehetőség" – avat be a kulisszatitkokba Nágel Balázs.

A MOZA tervezői előszeretettel nyúlnak a tradíciókhoz és használnak régi mintákat.

Balázs azt mondja, a cél az, hogy a hagyományos minták mellett legyen modern, egyedi dizájn is.

"Az egyedi mintákat általában dizájnerek, lakberendezők és iparművészek tervezik, de kreatív magánszemélyek is rajzoltak már olyan szépet, ami gyártásba került. Minden egyedi elképzelést meg tudunk valósítani, segítünk a tervezésben. Ha látunk fantáziát az egyedi mintában, legyártjuk. A meglévő mintákból általában mindenki talál magának kedveset, és a több mint százféle színből igazán egyedivé tudja tenni a lakását."

Balázs szerint minden specifikus minta saját történettel bír. "Akad, amit egy gyümölcs, van, amit egy régi ház, van, amit egy festmény, vagy akár egy szőnyeg, vagy más berendezési tárgy inspirált. Rengeteg olyan mintánk akad, amit régi minták inspiráltak. Mondhatnám, hogy szinte az összes régi magyar minta ilyen, de olykor megjelennek ügyfelek egy-egy régi lappal, hogy le tudjuk-e gyártani, mert szeretnék, ha a dédnagymama háza új fényében tündökölne. Ezt is meg tudjuk valósítani" – meséli el Balázs, hogyan kelnek életre a hagyományok a MOZA segítségével.

A MOZA-nál nem ér véget a gyártás ott, hogy kiszállítják a vevőnek a lapokat, hanem igyekeznek nyomon követni, hová és hogyan jutnak el. "Egyre tudatosabban gyűjtjük a referenciákat. Minden megrendelőnek jelezzük, hogy szeretnénk a padlón, a falon viszontlátni a munkánkat. Elsősorban magánszemélyek a megrendelőink, de a belsőépítész és lakberendező kapcsolataink révén sokféle megrendeléshez jutunk."

A MOZA egyre népszerűbb, jelenleg hónapokkal előre tele vannak, és a megrendelőknek bizony egy-két hónapot is kell várniuk, hogy kézbe vehesse a megálmodott cementlapokat.

Nagyon menő lett a cementlap, és nem csak amiatt, hogy ősi hagyományokat elevenít fel, miközben egyszerre ipari is.

"Vannak olyan enteriőrök, ahol a hagyományokat részesítik előnyben, és akadnak extra modern, trendi terek, egészen elképesztő mintákkal. A végeredmények azonban minden esetben lenyűgözőek" – mondja Balázs, hozzátéve, hogy igyekeznek növelni a gyártási kapacitást. – "Újabb műszakot indítunk, vesszük fel folyamatosan az embereket. Több raktári kollekciót alkotunk elsősorban azok számára, akiknek tetszik a cementlap, és nem akarnak mindenáron teljesen egyedit. Az exportkapcsolatok is folyamatos kihívások elé állítanak, pont ez változott meg januártól. Új lendülettel, sok ötlettel, tervvel megyünk a jövő felé."

Ez is érdekelhet:

Ezek a legizgalmasabb hazai betonprojektek

Egy ősi, funkcionális alapanyagból sokoldalúan használható, dizájnpozitív komponens lett, ami a ridegsége ellenére életet visz a terekbe.

(Fotók: Molnár Anikó)

dizájn | burkolóelem | divatos | Nágel Balázs | Kauker Szilvia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom