Íme egy "csodaszer", ami megmentheti az emberiséget

Egy kutatás szerint évente több mint ötmillió ember hal meg idő előtt az inaktivitásuk miatt.

Az inaktivitás jelenleg a világ negyedik leggyakoribb halálozási oka, melyet gyakran összekevernek a lustasággal, a valóságban azonban egy rendszerszintű probléma, amelyet a modern élet hozott magával. Ha pedig rendbe akarjuk hozni egyre mozgásszegényebb világunkat, akkor át kell alakítanunk azt.

Minimális szinten sem teszünk az egészségünkért

Egyes statisztikák szerint a világon jelenleg másfél milliárdra tehető azon emberek száma, akik mozgásszegény, inaktív életmódot folytatnak, ezáltal pedig hosszú távon az egészségüket kockáztatják. Más becslések szerint ez az életforma évente 5,3 millió ember halálát követeli.

Habár Hollandia úttörőnek számít a területen, az Európai Unió egészét tekintve is elkeserítőek a számok:

a felnőtt lakosság kétharmada nem éri el a szervezet optimális működéséhez és egészségének megőrzéséhez szükséges minimális aktivitási szintet.

Ráadásul a gyermekeket is egyre inkább érinti a kérdés: egy felmérés szerint a gyerekek nyolcvan százaléka olyannyira keveset mozog, hogy fejletlen a szív- és érrendszerük, gyenge a csontozatuk, és várhatóan valamilyen krónikus betegséggel kell majd felnőttként megküzdeniük.

A sport életet menthet

Az inaktivitásunk oka egyértelműen a modern életvitelnek köszönhető, hiszen kutatók szerint szisztematikusan kiirtjuk az életünkből a mozgás szükségességét, amit pedig esetlegesen mégis elvégzünk napi szinten, az sem céltudatos testmozgás.

Egyre többet ülünk az íróasztal mögött, a kisboltba is autóval megyünk. Sőt, a home office miatt jelenleg még ingáznunk sem szükséges a munkahely és az otthonunk között, így egyre könnyebb inaktívnak lennünk a nap nagy részében.

Pedig rendkívül fontos lenne, hogy tudatosan tegyünk ez ellen, az inaktív életmód következményei ugyanis egyértelműek. Egy dán tanulmány tizenöt évig követett nyomon harmincezer véletlenszerűen kiválasztott embert. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik munkába menet és hazafelé is biciklivel közlekedtek, átlagosan negyven százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el a kutatási időszak alatt, mint azok, akik teljesen mozgásszegény életmódot folytattak.

Korábban itt összegyűjtöttünk egy tucat hasznos tippet, amelyek segíthetnek, hogy sikerüljön az életmódváltás.

(Fotók: Getty Images)

sport | hosszú élet | mozgás | életmód | inaktív

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom