Az "arab Norvégia" ad otthont a világ egyetlen sivatagi fjordjának

Az Arab-félsziget északkeleti csücskében fekvő Muszandam-félszigetet olykor Norvégiához hasonlítják, és nem csak azért, mert történetesen olajban gazdag vizek mellett fekszik.

Itt Rász el-Haima, a hét emírség legészakibbjának sík sivatagát drámai hegyvidéki táj váltja, amelyet kisebb-nagyobb öblök labirintusszerű egymásutánja tarkít. Ez a sivatagi fjordok földje, amely éppoly csodálatos, mint északi megfelelője.

Khor Najd

Muszandam kormányzósága valójában Omán egyik exklávéja, amelyet az Emírségek területének egy nagy darabja választja el az anyaországtól. A kormányzóság székhelye, Khasab, és Omán fővárosa, Maszkat között naponta közlekednek repülők, de a legtöbb turista közúton érkezik Rász el-Haimán keresztül. Khasabot egyetlen aszfaltozott út köti össze a világ többi részével, de megfelelő helyismeret birtokában összkerékmeghajtású terepjáróval is lehet közlekedni.

Khasab

 

Muszandam számos települését ugyanakkor csak a tengeren keresztül lehet elérni, ami hozzájárul a helyi identitás viszonylagos érintetlenségéhez.

A helyiek még saját, egyedi nyelvüket, a kumzarit is megőrizték, amelyben a perzsa gyökerek és erős arab hatások mellett portugál és hindi elemek is felfedezhetők, miután a régió sorsa a történelem során gyakran összefonódott az adott korszak geopolitikai hatalomgyakorlóiéval. Megfordultak ott a portugálok és az angolok is, előbbiek nyomait őrzi a Khasabban ma is álló erőd.

Számos helyi iroda szervez egynapos hajókirándulásokat a fjordok között, a tipikus útvonal magában foglal egy vitorlás kirándulást a legnagyobb öböl, a Khor ash Sham partjai mentén.

A hajók útközben többször megállnak, hogy az utasok megmártózhassanak a kristálytiszta vízben, végigúszhassanak a korallzátonyok mentén, és megcsodálhassák a víz alatti világot, de a Muszandamba tett kirándulás fénypontja a delfinek megfigyelése, akik nem ritkán a járművek nyomába szegődnek.

Ott található a brit uralom emlékét őrző Telegraph-sziget is, amely a viktoriánus korszakban a birodalmi kommunikációs hálózat egyik fő csomópontja volt, mivel ott volt a Londont Brit Indiával összekötő távíróvonal egyik legfontosabb állomása.

Telegraph-sziget

Mielőtt elindulnánk a fjordokhoz, érdemes figyelembe venni, hogy mind az Emírségekben, mind Ománban át kell esni a vámvizsgálaton, ahogyan a megfelelő papírmunkát is minden egyes határállomáson el kell végezni, de a határátkelési eljárás meglehetősen gyors. Az út nyitva áll, hogy felfedezzük a Közel-Kelet egyik leglenyűgözőbb természeti értékét.

A Közel-Keleten ugyanakkor nincs híja az izgalmas úti céloknak, sokak szerint ezek a legjobbak, ha pedig a leginkább Instagramra való látványokat keresed, erre indulj.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

tenger | sivatag | fjord | Khasab | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom