Close
Az arab sivatag legelegánsabb látnivalóit nem emberkéz alkotta

Az arab sivatag legelegánsabb látnivalóit nem emberkéz alkotta

Dermedt hullámokként emelkednek ki a homokból a megkövült dűnék.

Az Abu-Dzabitól egy órányira fekvő Al Wathbában, mesterséges oázis, mesterséges hegy és teveversenypályák között találjuk a sivatag egyik legszebb természeti képződményét, a megkövült dűnéket, melyeket több százezer éven keresztül formált a természet ereje.

Kialakulásukhoz a jégkorszakok és olvadásos ciklusok váltakozása járult hozzá az elmúlt 200 ezer évtől hétezer évvel ezelőttig terjedő periódusban. A talajban lévő nedvesség hatására a homokban lévő kalcium-karbonát megkeményedett, az idők során pedig az erős szél szokatlan formákra faragta a sivatagi szobrokat.

Ezek a különleges képződmények szerte az Egyesült Arab Emírségekben megtalálhatók, de Indiában, Szaúd-Arábiában és a Bahamákon is előfordulnak. Abu-Dzabiban idén hivatalosan is védelem alá helyezték, és kötelekkel kerítették el őket.

Ez azonban nem akadályozza meg az erózió munkáját: amelynek látványos alakjukat köszönhetik, egyszer majd a megsemmisülésükhöz vezet.

De addig is gyönyörködhetnek bennük a turisták, különösen alkonyatkor amikor a lemenő nap fénye, majd díszkivilágítás emeli ki egyedi formáikat.

A kutatóknak pedig kifogyhatatlan információforrást jelentenek a dűnék, következtethetnek belőlük például a tengerszint változásaira, és így arra is, hogy hogyan zajlott és mikor következhetett be a mindhárom közel-keleti eredetű szent könyvben, a Bibliában, a Tórában és a Korában is megénekelt vízözön.

A világ legnagyobb sivatagai látványos titkokat rejtenek, és fittyet hánynak minden sztereotípiára.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

dűne | megkövült dűne | sivatag | homokdűne | abu dzabi

FOLYTASD EZZEL

Hőségriadóra készülhet, aki a következő napokban ezekbe az országba utazik

Mégsem érdemes betiltani a rövid távú járatokat? Meglepő következtetésre jutott egy tanulmány

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram