Az arab sivatag legelegánsabb látnivalóit nem emberkéz alkotta

Dermedt hullámokként emelkednek ki a homokból a megkövült dűnék.

Az Abu-Dzabitól egy órányira fekvő Al Wathbában, mesterséges oázis, mesterséges hegy és teveversenypályák között találjuk a sivatag egyik legszebb természeti képződményét, a megkövült dűnéket, melyeket több százezer éven keresztül formált a természet ereje.

Kialakulásukhoz a jégkorszakok és olvadásos ciklusok váltakozása járult hozzá az elmúlt 200 ezer évtől hétezer évvel ezelőttig terjedő periódusban. A talajban lévő nedvesség hatására a homokban lévő kalcium-karbonát megkeményedett, az idők során pedig az erős szél szokatlan formákra faragta a sivatagi szobrokat.

Ezek a különleges képződmények szerte az Egyesült Arab Emírségekben megtalálhatók, de Indiában, Szaúd-Arábiában és a Bahamákon is előfordulnak. Abu-Dzabiban idén hivatalosan is védelem alá helyezték, és kötelekkel kerítették el őket.

Ez azonban nem akadályozza meg az erózió munkáját: amelynek látványos alakjukat köszönhetik, egyszer majd a megsemmisülésükhöz vezet.

De addig is gyönyörködhetnek bennük a turisták, különösen alkonyatkor amikor a lemenő nap fénye, majd díszkivilágítás emeli ki egyedi formáikat.

A kutatóknak pedig kifogyhatatlan információforrást jelentenek a dűnék, következtethetnek belőlük például a tengerszint változásaira, és így arra is, hogy hogyan zajlott és mikor következhetett be a mindhárom közel-keleti eredetű szent könyvben, a Bibliában, a Tórában és a Korában is megénekelt vízözön.

A világ legnagyobb sivatagai látványos titkokat rejtenek, és fittyet hánynak minden sztereotípiára.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

megkövült dűne | abu dzabi | dűne | homokdűne | egyesült arab emírségek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom