Close
Az arab sivatag legelegánsabb látnivalóit nem emberkéz alkotta

Az arab sivatag legelegánsabb látnivalóit nem emberkéz alkotta

Dermedt hullámokként emelkednek ki a homokból a megkövült dűnék.

Az Abu-Dzabitól egy órányira fekvő Al Wathbában, mesterséges oázis, mesterséges hegy és teveversenypályák között találjuk a sivatag egyik legszebb természeti képződményét, a megkövült dűnéket, melyeket több százezer éven keresztül formált a természet ereje.

Kialakulásukhoz a jégkorszakok és olvadásos ciklusok váltakozása járult hozzá az elmúlt 200 ezer évtől hétezer évvel ezelőttig terjedő periódusban. A talajban lévő nedvesség hatására a homokban lévő kalcium-karbonát megkeményedett, az idők során pedig az erős szél szokatlan formákra faragta a sivatagi szobrokat.

Ezek a különleges képződmények szerte az Egyesült Arab Emírségekben megtalálhatók, de Indiában, Szaúd-Arábiában és a Bahamákon is előfordulnak. Abu-Dzabiban idén hivatalosan is védelem alá helyezték, és kötelekkel kerítették el őket.

Ez azonban nem akadályozza meg az erózió munkáját: amelynek látványos alakjukat köszönhetik, egyszer majd a megsemmisülésükhöz vezet.

De addig is gyönyörködhetnek bennük a turisták, különösen alkonyatkor amikor a lemenő nap fénye, majd díszkivilágítás emeli ki egyedi formáikat.

A kutatóknak pedig kifogyhatatlan információforrást jelentenek a dűnék, következtethetnek belőlük például a tengerszint változásaira, és így arra is, hogy hogyan zajlott és mikor következhetett be a mindhárom közel-keleti eredetű szent könyvben, a Bibliában, a Tórában és a Korában is megénekelt vízözön.

A világ legnagyobb sivatagai látványos titkokat rejtenek, és fittyet hánynak minden sztereotípiára.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

egyesült arab emírségek | abu dzabi | homokdűne | sivatag | dűne

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram