Close
Négy, kevésbé felkapott hely, melyeket még nem rohantak le az élményvadászok

Négy, kevésbé felkapott hely, melyeket még nem rohantak le az élményvadászok

Ha valami olyasmit látunk egy utazási ajánlatban, hogy “rejtett kincsnek számító helyekre visszük el, melyeket még alig fedezett fel a világ”, szinte biztosak lehetünk benne, hogy megérkezésünkkor már tele van azokkal a turistákkal, akik ugyanazt az ajánlatot olvasták. Tényleg kevés olyan helyről tudunk, ami meg tudta őrizni identitását, érintetlenségét és értékeit, ugyanakkor még nem tagja a fősodornak. Mutatunk négy, ebbe a kategóriába sorolható, a kitaposott ösvényektől távol eső célpontot. 

A Kína és Oroszország által átölelt hatalmas Mongólia a világ egyik legkisebb népsűrűségű országa, ahol sokan még mindig nomád körülmények között élnek a sztyeppén – ezt a szabadságérzetet adó puritán életmódot akár mi magunk is kipróbálhatjuk.

Ha viszont kényelmesebben ismerkednénk meg a mongol kultúrával, az Orkhon Nemzeti Parkban található Mongke Tengri táborba érdemes bejelentkezni, amely a lovaglástól a hegyi kerékpározásig húsz éve minden élményt megad nyaranta, amit Mongóliában megélhetünk és még nélkülöznünk sem kell.

Az ország észak-keleti részén találjuk Dzsingisz kán szülővárosát, Dadalt, melynek múzeumában fantasztikus gyűjtemény mutatja be a legendás uralkodó örökségét.

Bhután

Az utolsóként megmaradt buddhista királyság a Himalája csúcsain.

Az ország, ahol sokkal fontosabb a boldogság, mint a növekvő gazdasági mutatók, ahol a fehérre meszelt kolostorok máig vigyáznak a hagyományokra és ahol a nyugati konyha gyakorlatilag ismeretlen fogalom.

Az Amankora-túrán a látogatók érintetlennek tűnő ösvényeken, sűrű erdőkön át és buja völgyeken keresztül barangolva fedezhetik fel a nyugalom és a békesség otthonául szolgáló Bhután szépségeit.

Néhány szent hegy viszont tiltólistán szerepel annak érdekében, hogy ne háborgassák az ott tartózkodó szellemeket. A modern vívmányok által alig-alig érintett ország nem a spontán kalandokra vágyók célpontja, inkább a lelki békéjüket keresőket várja.

Karácsony-sziget

Érintetlennek és kihaltnak tűnő aranyhomokos partjai, csillogó víztükrű hullámai miatt inkább passzol Robinson Crusoe világához, mint egy turistaparadicsoméhoz. Nem véletlenül: a sokáig elszigeteltségben létező, Ausztráliához tartozó terület nincs igazán a fősodorban.

Így aztán nem kell attól tartanunk, hogy tömegével merülnek le a kíváncsi amatőr búvárok a barlangokban (merthogy ott ilyet is lehet). Aki viszont a természetben szeret búvárkodni, annak pazar választás a páratlan élővilágú sziget.

Az biztos, hogy a szállodában kevés időt tölt az oda érkező, mert ha épp nem a tenger aljára merül a halakkal együtt, akkor Captain’s Last Resort teraszán gyönyörködik az óceáni naplementében vagy Hugh Dale lenyűgöző vízeséséhez zarándokol.

Szent Ilona

Nem is olyan régen még csupán háromhetente egyszer járt postahajó Napóleon utolsó éveinek otthona felé, manapság már azért gyakrabban érkeznek látogatók a földrajzilag Afrikához, közigazgatásilag az Egyesült Királysághoz tartozó, az Atlanti-óceán déli részén megbújó kis szigetre.

Leghíresebb látnivalója a fővárosban, Jamestownban található Jákob létrája, amelynek 699 lépcsőjét 1829-ben építették, hogy összekössék Ladder Hillel. A lépcsőt éjszaka kivilágítják, és minden évben futóversenyt rendeznek rajta.

A bájos sziget környékét legjobb hajóval felfedezni, mert jó eséllyel delfintársaságunk is akad, vagy összesen húsz, különböző fokozatú túraútvonalon is bejárhatjuk.

Minden út végén egy postaláda található, hogy Instagram-poszt helyett képeslappal állíthassunk emléket a felejthetetlen túránknak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

tenger | szent ilona | hegy | sátor | bhután

FOLYTASD EZZEL

Lemaradtál a sarki fényről? Nagylelkű ajándékkal kárpótol a hajótársaság

Kemény árat fizetett a kaliforniai turista, aki eltévedt Firenzében

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram