Az ékszerész, aki személyes történeteket csempész a karikagyűrűibe

Elhivatottság és sok türelem. Valószínűleg jó néhány olyan szakmát tudnánk említeni, aminek alapvető feltétele eme két dolog egyesülése. Az ékszer-, illetve gyűrűtervezés éppen ilyen, egy magával ragadó, értékmegőrző, gyönyörű hivatás. A budapesti bázisú Németh Karikagyűrű tulajdonosát, Németh Bálintot pályafutása kezdete óta vonzotta a karikagyűrű-készítés, igazi kihívásnak tekintette, hogy két ember igénye alapján alkosson meg egy műalkotással felérő ékszert. Vele beszélgettünk. 

"Rendkívül fontosnak tartom, hogy személyes beszélgetéssel kezdjük a gyűrűk tervezését, annak érdekében, hogy pontosan fel tudjam mérni az igényeket" – indít Bálint, aki a "Legyen olyan gyűrűtök, amire egy életen át büszkék lesztek!" mottóval várja a hozzá bekopogtató, házasságkötés előtt álló feleket.

Az összetartozás szimbólumaként pompázó karikagyűrűnek szerinte tartósnak és kényelmesnek kell lennie, ezt a két szempontot minden egyes ékszer elkészítésénél figyelembe veszi.

Hogy létezik-e a gyűrűk világában "Németh-stílus", arra igen a válasz: klasszikus, letisztult formavilágot és finom eleganciát képviselő ékszereket találunk Bálint szortimentjében. "Fontosnak tartom, hogy egy karikagyűrű mindennapi viselésre alkalmas legyen. Szeretem, ha a gyűrűkbe tudunk némi személyes dolgot csempészni a pártól, olyasvalamit, ami nekik fontos vagy rájuk jellemző. Ez lehet belső- vagy épp külsőfelület-vésés, egymás neve, egy dátum, egy szimbólum, a különböző drágakövek és azok elrendezése, illetve foglalása, a pár ujjlenyomatának gravírozása. Minden klasszikus karikagyűrűt személyessé lehet így tenni."

Az általa megálmodott gyűrűk a kézi kidolgozásnak köszönhetően kiváló minőségűek. Mindennapi viselésre tervezettek, kényelmesek és tartósak. "Személyre szabottak a gyűrűk, egyrészt, mert többször is találkozom a párokkal – ilyenkor csak rájuk figyelek –, a stílust, a köveket, a vésését mind az igényükre szabom. Nem spórolok az anyaggal, illetve hagyományos technikák mellett a legmodernebb metódusok is rendelkezésemre állnak. Valamennyi darab kézzel, egyedileg készül, a gyémántokhoz tanúsítványt adok. Pontosan, méretvétel alapján készülnek el, és a befejezésük előtt a pár fel tudja próbálni az ékszereket".

Munkafolyamatának talán legizgalmasabb része mindjárt az első lépéseknél megérkezik, amikor beállít hozzá a vőlegény vagy házasulandó pár, hiszen a személyes konzultáció során tudja kideríteni, milyen gyűrű passzolna a megrendelők ujjaira. "Számít, hogy milyen személyiségek, milyenek a testi adottságaik, milyen a stílusuk, karikagyűrűk esetén a leánykérő gyűrű stílusa, annak jellemzői, de még a felek foglalkozása is. A szalonba látogatóknak lehetőségük van mintagyűrűket próbálni, hogy lássák, mi áll jól a kézen, és mi az, ami kényelmes. Persze az is fontos szempont, hogy mennyit szeretne, szeretnének rászánni a gyűrűkre, illetve mennyi idő van még hátra az esküvőig. Sokan érkeznek egyébként konkrét, illetve kevésbé konkrét elképzeléssel."

Akadnak befolyásoló tényezők, de általában egy gyűrű elkészítése hat-nyolc hetet vesz igénybe. Először a már említett kötetlen hangulatú személyes találkozón megismeri az elképzeléseket, közösen megtervezik a gyűrűket.  A próbát követően derülnek ki a legfontosabb esztétikai és praktikus tényezők, érkezhet az a bizonyos "wow-élmény",

valamint el lehet dönteni, melyik gyűrű az, amelyik valóban jól áll, ugyanakkor kényelmes is.

A részletek pontosítása után kezdődhet a munka – Bálint valamennyi megrendelő karikagyűrűjét saját maga készíti el a műhelyében.

Hisz az egyedi, kézzel alkotott darabokban, melyeket az első tervek felvázolásán keresztül az utolsó simításokig egyedül valósít meg.

Az ügyfelek felpróbálják a gyűrűket, mielőtt átadná azokat. "Ez azért lényeges, mert ha igazítani kell a gyűrű méretén, ebben a fázisban ez még gond nélkül megoldható. Főleg abban az esetben, ha a gyűrűkbe vésést, vagy köveket teszek."

A célegyenesben kerülnek a gyűrűkbe a drágakövek és a vésés, míg végül az utolsó simításokat követően elérkezik a nagy pillanat, a hivatalos átadás. Ehhez kapcsolódóan minden drágakőről tanúsítványt állít ki, és a gyűrűk mellé még egy hétpontos tanúsítványt is ad a garanciáról.

"Számos párral előfordult már, hogy mire megtörtént az átadás, addigra szinte baráti viszony alakult ki közöttünk. A gyűrűk átadása mindig szuper élmény, jó érzés látni, hogy elégedettek a munkámmal."

Ez is érdekelhet:

Akár két hónapot is dolgozik egy hegedűn Újlipótváros Stradivarija

Önkéntelenül is belecsempészi saját személyiségjegyeit egy hangszerbe, mert ezt egyszerűen nem lehet kikerülni. Adonyi Iván hegedűkészítőnél jártunk.

(Fotók: Németh Bálint, Eszter Sarah, Tuszinger Károly)

budapest | gyűrű | ékszer | egyedi | személyre szabott

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom