Ez a három leggyakoribb hiba, amit a turisták elkövetnek a nemzeti parkokban

A nemzeti parkok idén vélhetően különösen népszerű opciók lesznek, ám mielőtt belevágnánk egy igazi vadkalandba, nem árt alaposan felkészülnünk. Érdemes például meggyőződni arról, hogy kell-e időpontot foglalni az adott parkba, illetve utánajárni különböző teendőknek és tilalmaknak.

Ash Nudd az amerikai Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service) rangerjeként az elmúlt években három különböző parkban is részt vett különféle kutató-mentő akciókban. Most egy blogot vezet, melyben szakértői ajánlásokra épülő túratippeket ad.

Nudd egészen biztosan sok mindent látott már parkőrös pályafutása során, úgyhogy tapasztalataira építve nemrég elárulta, melyek a turisták által leggyakrabban elkövetett hibák – próbáljunk meg tanulni belőlük.

A tervezés hiánya

Egy nemzeti park felfedezése ugyanúgy megfontolt tervezést igényel, mint bármilyen klasszikus nyaralás. A parkőrök szívesen adnak ugyan útmutatást, de nem állíthatják össze helyettünk a teljes itinert.

– Sokan jönnek csak úgy, hogy azt gondolják, majd jól érzik magukat anélkül, hogy bármit is elterveztek volna előre – mondta Nudd.  – Aztán idővel felbukkannak az információs pultnál és megkérdezik: >>Mit csináljunk most?<< Nagyon fontos, hogy pontos tervvel érkezzünk.

Túl közeli fotók

A nemzeti park nem állatkert. Az emberek sajnos gyakran elfelejtik, hogy az állatok ott valójában vadon élnek.

Nudd felemlegetett egy esetet, amikor egy fotós túl közel lopózott egy jávorszarvasbébihez és az anyjához. Az illető nem vette figyelembe a figyelmeztetéseket, és végül Nudd közbelépésének köszönhetően úszta csak meg, hogy a veszélyt érző anyaállat rátámadjon.

– Mindenki a tökéletes Instagram-fotót akarja elkészíteni, ami viszont veszélybe sodorhatja az élővilágot – figyelmeztet a korábbi ranger.

Letérni a kijelölt útról

Lehet, hogy a fejünkben az a gondolat motoszkál, hogy biztos csak mi vagyunk az egyetlenek, akik brahiból elhagyjuk a kijelölt ösvényt, és inkább a saját útunkat járjuk, ám ez nincs így. Évente többmillióan látogatnak el a nemzeti parkokba. Az ösvényről való letérés pedig károsítja a talajt, eltakarhatja a valódi utat, és megnehezíti, hogy a később érkezők megtalálják és kövessék azt.

– Lehet, hogy ezek a kis dolgok összességében nem tűnnek olyan nagy problémának, de ha mindenki ezt tenné, akkor tönkretennénk a környezetet – mondta Nudd. – Ritkán találkoztam komolyabb szabályszegőkkel, nagyrészt csak apróbb vétségeket tapasztaltam, viszont ezek a tételek összeadódnak, amikor többmillió ember keresi fel a nemzeti parkokat.

A pandémia miatt visszataláltunk a természetbe, a szabadban való tartózkodás pedig alapvető mozgatórugójává vált utazási terveinknek is. Összeállításunkban négy olyan csodálatos európai nemzeti parkot mutatunk be, amit érdemes bebarangolni ezen a nyáron.

(Forrás: Insider, fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

 

turisták | hibák | utazás | kirándulás | leggyakoribb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom