Close
Ez a három leggyakoribb hiba, amit a turisták elkövetnek a nemzeti parkokban

Ez a három leggyakoribb hiba, amit a turisták elkövetnek a nemzeti parkokban

A nemzeti parkok idén vélhetően különösen népszerű opciók lesznek, ám mielőtt belevágnánk egy igazi vadkalandba, nem árt alaposan felkészülnünk. Érdemes például meggyőződni arról, hogy kell-e időpontot foglalni az adott parkba, illetve utánajárni különböző teendőknek és tilalmaknak.

Ash Nudd az amerikai Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service) rangerjeként az elmúlt években három különböző parkban is részt vett különféle kutató-mentő akciókban. Most egy blogot vezet, melyben szakértői ajánlásokra épülő túratippeket ad.

Nudd egészen biztosan sok mindent látott már parkőrös pályafutása során, úgyhogy tapasztalataira építve nemrég elárulta, melyek a turisták által leggyakrabban elkövetett hibák – próbáljunk meg tanulni belőlük.

A tervezés hiánya

Egy nemzeti park felfedezése ugyanúgy megfontolt tervezést igényel, mint bármilyen klasszikus nyaralás. A parkőrök szívesen adnak ugyan útmutatást, de nem állíthatják össze helyettünk a teljes itinert.

– Sokan jönnek csak úgy, hogy azt gondolják, majd jól érzik magukat anélkül, hogy bármit is elterveztek volna előre – mondta Nudd.  – Aztán idővel felbukkannak az információs pultnál és megkérdezik: >>Mit csináljunk most?<< Nagyon fontos, hogy pontos tervvel érkezzünk.

Túl közeli fotók

A nemzeti park nem állatkert. Az emberek sajnos gyakran elfelejtik, hogy az állatok ott valójában vadon élnek.

Nudd felemlegetett egy esetet, amikor egy fotós túl közel lopózott egy jávorszarvasbébihez és az anyjához. Az illető nem vette figyelembe a figyelmeztetéseket, és végül Nudd közbelépésének köszönhetően úszta csak meg, hogy a veszélyt érző anyaállat rátámadjon.

– Mindenki a tökéletes Instagram-fotót akarja elkészíteni, ami viszont veszélybe sodorhatja az élővilágot – figyelmeztet a korábbi ranger.

Letérni a kijelölt útról

Lehet, hogy a fejünkben az a gondolat motoszkál, hogy biztos csak mi vagyunk az egyetlenek, akik brahiból elhagyjuk a kijelölt ösvényt, és inkább a saját útunkat járjuk, ám ez nincs így. Évente többmillióan látogatnak el a nemzeti parkokba. Az ösvényről való letérés pedig károsítja a talajt, eltakarhatja a valódi utat, és megnehezíti, hogy a később érkezők megtalálják és kövessék azt.

– Lehet, hogy ezek a kis dolgok összességében nem tűnnek olyan nagy problémának, de ha mindenki ezt tenné, akkor tönkretennénk a környezetet – mondta Nudd. – Ritkán találkoztam komolyabb szabályszegőkkel, nagyrészt csak apróbb vétségeket tapasztaltam, viszont ezek a tételek összeadódnak, amikor többmillió ember keresi fel a nemzeti parkokat.

A pandémia miatt visszataláltunk a természetbe, a szabadban való tartózkodás pedig alapvető mozgatórugójává vált utazási terveinknek is. Összeállításunkban négy olyan csodálatos európai nemzeti parkot mutatunk be, amit érdemes bebarangolni ezen a nyáron.

(Forrás: Insider, fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

 

turisták | leggyakoribb | hibák | utazás | kirándulás

FOLYTASD EZZEL

Vajon ki tudnak majd nyitni a francia sípályák?

Ez az utazók kedvenc légitársasága az idén

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom