Close
Így mondják meg rólad azonnal a New York-iak, hogy turista vagy

Így mondják meg rólad azonnal a New York-iak, hogy turista vagy

Az általános reakcióktól kezdve a zavarodottságig itt van minden, ami elárulja valakiről, hogy először jár New York-ban.

Afféle rejtett képességről van szó, amivel jó néhány New York-i rendelkezik, egyébként nem is igazán szoktak róla beszélni.

Néhány gesztusból azonnal meg tudják állapítani valakiről, hogy nem a “világ fővárosában” nőtt fel,

mert mondjuk a metróhoz rohanáskor nincs az egyik kezében bagel, a másikból pedig hiányzik a New York Post aznapi száma.

Akad még ilyen: például az a mozdulat, ahogyan valaki a pizzáját tartja a kezében, vagy az az egyetlen másodpercnyi tétovázás, amikor kilép a metrókijáratból. Esetleg még egy apróság, amikor a vevő zavartan néz, amint a Katz’s Deliben megkapja a hatalmas, pastrami szendvicsét.

A reakciók

Vannak dolgok, melyekhez a városba első alkalommal látogatók értelemszerűen nem szokhattak hozzá.

Ezek közé tartozik a puszta meglepetés és rácsodálkozás pillanata, amikor valaki kisétál a Penn Stationről, a Grand Centralról, vagy először száll ki a sárga taxiból.

A pupillák abban a pillanatban kitágulnak, amint az illető felfogja, mennyire hatalmasak az épületek. A “New York-szűz” olyankor másodpercekig képes döbbenten bámulni a monumentális felhőkarcolókat.

Hasonló, nirvanát sugalló boldogságos reakciókat váltanak ki a klasszikus New York-i ételek is, például az első harapás a forró, gőzölgő, sajtos pizzába, az ikonikus New York-i hot dogba, bagelbe vagy Reuben szendvicsbe.

Térképek és zűrzavar

A város ijesztőnek tűnhet, de ez csak azért van, mert sokak számára idegenül hat. New York utcái rácsos rendszert követnek (kivéve a Broadwayt), amit legtöbben csupán akkor vesznek észre, ha tüzetesen megvizsgálják New York City teljes térképét. Ezért alkalomadtán általános zűrzavar tapasztalható, ha a város járdáin és utcáin történő navigálásról beszélünk.

Bár nem mindenki turista, aki előveszi a telefonját és a térképes alkalmazásokat bújja (mert hát néha nehéz megtalálni azt a bizonyos eldugott bárt), de nagy eséllyel olyasvalakiről van szó, aki nem ismeri a környéket.

A rohanás…vagy inkább annak hiánya

Szünet nélkül érezni a pulzáló energiát New York szinte valamennyi szegletében. Nem mindig tűnik fel az a bizonyos állandó rohanás, de legtöbbször feszültnek és energikusnak látjuk a várost.

A New York-iak tudnak azért nyugodtak is lenni, bár nem igazán jellemző rájuk. Aki tehát a járda szélén álldogál, békésen sétálgatva bámészkodik a Times Square-en, vagy elidőzik a metróban, az valószínűleg nem New York gyermeke.

A klímaváltozás az élet egyre több területét érinti, New York pedig úgy döntött, megpróbál felkészülni a közelgő viharokra. Gigantikus méretű projektet hajtanak végre, melytől azt várják, hogy meg tudja védeni a lakosságot a jövő időjárási kihívásaitól.

(Forrás: The Travel, fotók: Unsplash, Getty Images)

 

FOLYTASD EZZEL
Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért
A föld alatti világ csodái között katedrálisok, vidámparkok és egy alvó vulkán is van
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom