Ebben a romos épületből átalakított, stílusos művészlakban falja az energiát Nick Cave

De nem az a Nick Cave.

Carlo Parente torontói építész húzta újra ezt a régi, és meglehetősen ramaty állapotú műhelyt Chicagóban – méghozzá két művész számára. Az Irving Parkban található Facility alapjait még az 1920-as években rakták le. A felújítás során a kétszintes épületegyüttes számos elemét újrahasznosították, így a chicagói Nick Cave és Bob Faust ebben a Facility névre keresztelt épületben gyűjtheti a kreatív energiákat. Nick Cave a vizuális és az előadó-művészetben lett ismert, többek között szobrászattal, installációkkal, videókkal és performanszokkal  mutatja meg magát.

Nick Cave és Bob Faust elsősorban azért alakíttatta át az épületet, hogy legyen helyük a meglehetősen terjedelmes művészeti gyűjteményük bemutatására, illetve magánlakást, rendezvényteret és stúdiókat biztosítsanak a chicagói kreatívoknak.

Az épület nyitott, rugalmas keretként működik, melyben a műalkotásokat ki lehet állítani, ugyanakkor stúdiótérként is használható, plusz privát helyiségeknek is helyet tudtak még szorítani.

A Parente által irányított átalakítás során igyekeztek megtartani az ingatlan minél több meglévő elemét. A telek északi sarkán álló egyszintes épületből lett a bejárat, miközben könyvtárra, társalgóra és egy privát stúdióteremre is jutott kapacitás Faust számára. A melléképület összekapcsolódik a kétszintes főépülettel, amelyben Nick Cave műterme, közösségi terek, mosdó és egy konyhasarok is van.

A szomszédos garázs többfunkciós térként szolgál rendezvények vagy művészeti előadások házigazdájaként, míg a második emeleten magánlakásokat rendeztek be.

Az épület átalakításakor számos kopott, meglévő falazatot, szétgraffitizett betonoszlopot, régi, vakolt falakat és még egy régi darázsfészek maradványait is feltárták – utóbbi a két sztár kérésére a helyén maradt, és most a mennyezeten lévő nyíláson keresztül tárul fel.

Az építészeti megoldásokat úgy választották ki, hogy azok szándékosan kontrasztban álljanak az eredeti elemekkel. Ez magában foglalja a rétegelt lemezből készült bútorokat, amelyek kiemelkednek a falazatból, valamint a fapadló mintázatának irányváltásait, hogy hangsúlyozzák, pontosan hol is töltötték ki a hézagokat. A Facilityben elhelyezett bútorok szintén ezt a patchwork megközelítést követik a Cave és Faust által gyűjtött "eklektikus darabok keverékét" kombinálva, a virágos, kárpitozott kanapéktól egészen a klasszikusokig,

A létesítmény egy privát tetőteret is kapott napozószobával és üvegházzal, amelyet egy korábbi fészerből építettek ki. Mindkettő délnyugati tájolású, méghozzá azért, hogy maximalizálja a beérkező napfényt és a városra nyíló panorámát, amelyet Parente  csak "Chicago jellegzetes kilátásának" nevez.

A projekt részeként Parente az épület külsejét is újrahúzta. Újból megnyitotta az épület eredeti kirakatait, és olyan kiállítótereket alakított ki, melyeken keresztül be lehet mutatni a művészek munkáit.

Közösségi irodája és tetőtéri medencéje is van az Ennismore által Chicagóban megnyitott Hoxton szállodának, de nem feltétlenül ezek miatt számít izgalmas projektnek, hanem mert egy korábbi húscsomagoló üzemben rendezték be.

(Forrás: Dezeen, fotók: Dezeen, Michelle Litvin)

raktár | újrahúzott | usa | művész | alkotás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom